Spasić: U slučaju Koštane stvar je što se tiče tužbi zabetonirana VIDEO

Jedini način za bivše radnike fabrike "Koštana" u Vranju je da dogovorno, uz pomoć vlasti, po principu solidarne pomoći ostvare pravo na zaostale zarade, izjavio je u Vranju Radiša Spasić, sindikalni aktivista i bivši radnik Ei Niš.

- Radnici Koštane i drugih bivših preduzeća u toj situaciji na to polažu pravo kao radnici firme koja je bila društvena, u kojoj je država bila obavezna da isplaćuje zarade, jer je ona postavljala direktora, upravni odbor, organe upravljanja...

Država je bila odgovorna i u procesu privatizacije i, na kraju krajeva, za propast preduzeća što je bio krajnji epilog - rekao je Spasić na protestnom skupu bivših radnika "Koštane" u Vranju koji ne mogu da naplate zaostale zarade.

On je kazao da postoje dva problema u vezi sa neisplaćenim zaradama radnicima bivših državnih preduzeća, a jedan od njih karakterističan je za situaciju u kojoj se nalaze bivši radnici vranjske fabrike obuće Koštana.

- Drugi problem vezan je za radnike preduzeća koja su bila u postupku restrukturiranja, gde su radnici u povoljnijem položaju u odnosu na ona preduzeća gde taj postupak nije bio započet.

Posebno ona u kojima je stečaj pokrenut, a nije okončan.

Tamo gde je stečaj završen, kao u slučaju "Koštane", u formalno pravnom smislu kada je reč o podnošenju tužbi i vođenju sudskih postupaka stvar je trenutno "zabetonirana" - kazao je on.

Tamo gde je stečaj još uvek u toku i traje najmanje tri godine, dodao je, mogu se podneti tužbe po osnovu suđenja u razumnom roku.

- U praksi je već ustaljeno da se daje 500 do 800 evra na ime obeštećenja, a postoji i tumačenje iz Strazbura koje kaže da bi obeštećenje trebalo biti oko 2.000 evra.

Takva suđenja su uveliko u toku, svugde se po Srbiji presuđuje i isplaćuje radnicima - rekao je Spasić.

PROFIL

Radiša Spasić je prvi u Srbiji, u junu 2009. godine, u Ei Niš pokrenuo priču o nepovezanom stažu i zaostalim zaradama za radnike propalih srpskih preduzeća. To je bio početak borbe koja je rezultirala povezivanjem staža radnicima za period 2004. do 2009. u preduzećima mnogih krajeva Srbije. Spasić je diplomirani hemičar, jedan je od preko 7.000 nekadašnjih radnika propalih niških društvenih preduzeća koji od firmi u kojima su radili ne mogu da naplate zaostale zarade. Od preduzeća Ei Niš poluprovodnici, u kojem je, kako je rekao na protestu u Vranju, bio zaposlen dvadeset godina, Spasić potražuje 77 plata. Pokušava da ih naplati od 2008. godine kada je ostao bez posla. Među prvima je sa svojim kolegama iz Elektronske industrije zbog zaostalih zarada izašao na ulicu 2009. godine i organizovao proteste ispred Gradske kuće u Nišu.

Država bivšim radnicima "Koštane", prema njihovom kazivanju, duguje u proseku od 90.000 do 120.000 dinara po sudskim rešenjima.

Predsednik Inicijativnog odbora štrajkača Slađan Ristić trvdi da je "međunarodni sudski veštak iz Strazbura "izračunao da sa zateznom kamatom ta dugovanja iznose 250.000 do 300.000 dinara prema svakom radniku pojedinačno".

Najnovije vesti