Predstava po romanu Vranjanke Aleksandre Jovanović 28. juna u vranjskom teatru

Predstava Crna ptica, po istoimenom romanu Vranjanke Aleksandre Jovanović a u režiji Marije Mladenović, biće premijerno izvedena u utorak 28. juna, u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Podsećanja radi, Aleksandra je za roman Crna ptica dobila Nagradu Politikin zabavnik za 2020. godinu i Nagradu Maleni cvet Grada Niša za 2020. godinu.

Glavna protagonistkinja Crne ptice je dvanaestogodišnja Želja, koja čezne za tim da još jednom sretne svog oca koji je nedavno nastradao u saobraćajnoj nesreći.

U svojoj čežnji udaljava se sve više od realnosti i okreće neobičnom poznaniku Vuku.

Mama i najbolji prijatelj Luka pokušaće da pokažu Želji kako su ljubav i prijateljstvo jači od svakog gubitka.

U predstavi će uloge tumačiti glumci ansambla vranjskog teatra Žetica Dejanović, Kristina Janjić Stojanović i Mihajlo Stojković Babačko, te gostujući glumci Nikola Mijatović, Jovana Berić i Filip Hajduković.

Muziku za predstavu komponovaće Nikolija Zdravković.

Podsećanja radi, u decembru prošle godine, na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara, Aleksandra je ovenčana nagradom Sigridrug, za najbolji tekst u monodrami Želja koju je na tom festivalu izvela glumica Milena Božić.

Monodrama Želja nastala je po motivima iz višestruko nagrađivanog romana Crna ptica, objavljenog u izdanju Kreativnog centra.

Aleksandra Jovanović je, iako veoma mlada, već pokupila još neke književne nagrade.

Osvojila je prvu nagradu na međunarodnom konkursu pod nazivom "Nastavi priču", u organizaciji neprofitnog udruženja Skribonauti u Hrvatskoj.

Nagrada joj je pripala za priču Jovanka, jednu od 159 kratkih priča pristiglih na ovaj konkurs, uglavnom iz regiona bivše Jugoslavije.

Ona je, uz Danicu Bogojević (za roman Zagrli mesec), takođe bila nominovana za regionalnu nagradu Mali princ, koja se dodeljuje svake godine u okviru Susreta dečjih pisaca Vezeni most u Tuzli.

Njen roman Crna ptica našao se i među 200 najboljih na svetu prema izboru izdavača kataloga The White Ravens i publikacije International Youth Library, koja se svake godine prezentuje na sajmu knjiga u Frankfurtu.

Crnu pticu Aleksandra je promovisala u oktobru 2020. u Vranju.

Krajem juna 2020. njoj je u Čačku uručena nagrada Mladi Dis (sastoji se od plakete i štampanja nagrađene zbirke) za neobjavljenu prvu zbirku pesama u rukopisu pod nazivom Jagma, nastalu u vreme vanrednog stanja tokom pandemije koronavirusa.

Kao dramaturg angažovana je i u pozorišnom životu na relaciji Vranje - Beograd.

U Pozorištu Bora Stanković u Vranju radila je adaptaciju i dramatizaciju za predstavu Okamenjeno more (režija Stevan Bodroža) iz ovosezonske produkcije.

Najnovije vesti