Predloženo troje novih zamenika za VJT i hansko tužilaštvo

Dušan Boroja, tužilački pomoćnik u Višem javnom tužilaštvu (VJT) i Ivana Jovčić, tužilački pomoćnik u Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT), predloženi su za zamenike javnog tužioca u VJT u Vranju.

Ovaj predlog ustanovilo je Državno veće tužilaca (DVT) i prosledilo ga Skupštini Srbije na dalje odlučivanje.

Za zamenika javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu predložena je Mirjana Vukoičić Jović, ranija portparolka i tužilački pomoćnik u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju.

Procedura je nadalje takva da Narodna skupština Srbije, na predlog Državnog veća tužilaca, a na osnovu člana 75, stav 1 Zakona o javnom tužilaštvu, bira za zamenika javnog tužioca lice koje se prvi put bira na ovu funkciju na period od tri godine.

Državno veće tužilaca predlaže Narodnoj skupštini, saglasno članu 75, stav 2 Zakona o javnom tužilaštvu, jednog kandidata za izbor na jedno mesto zamenika javnog tužioca.

Državno veće tužilaca oglasilo je izbor za zamenike javnih tužilaca u "Službenom glasniku RS" 11. decembra 2018. godine i "Službenom glasniku RS" od 22. februara ove godine.

Za sve prijavljene kandidate koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor za zamenike javnih tužilaca sproveden je postupak utvrđivanja stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti u skladu sa Pravilnikom o programu i načinu polaganja ispita na kojem se proverava stručnost i osposobljenost kandidata koji se prvi put bira na funkciju zamenika javnog tužioca, kao i odredbama članova 44. do 61. Poslovnika o radu Državnog veća tužilaca.

Ispitna komisija je sprovela pisani test 29. marta shodno Pravilniku o programu i načinu polaganja ispita na kojem se proverava stručnost i osposobljenost kandidata koji se prvi put bira na funkciju zamenika javnog tužioca, nakon čega su rezultati javno objavljeni.

Slična je bila i procedura za osnovna tužilaštva.

Na objavljene rang liste nije bilo prigovora.

Ostalo je nerešeno pitanje izbora prvog čoveka Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju koje je deset godina u v.d. stanju.

Najnovije vesti