Trajković na godišnjoj konferenciji VJT: Besprekorna saradnja sa medijima

Više javno tužilaštvo, prema upisnicima za punoletna lica, ima smanjenje broja krivičnih predmeta, a uzrok je osnivanje Posebnih odeljenja za korupciju od 1. marta 2018 (za Vranje nadležna niška Apelacija), zbog čega se logično smanjio broj koruptivnih krivičnih dela u našim statističkim pokazateljima - izjavila je u utorak na redovnoj godišnjoj konferenciji za medije Danijela Trajković, viši javni tužilac u Vranju.

- Zbog izmene zakona, imali smo i smanjenje broja krivičnih dela nedozvoljeni prelaz državne granice i krujumčarenje ljudi, jer se promenla stvarna nadležnost.

Pooštrena je kaznena politika i mi smo imali obavezu da sve predmete koji nisu okončani preuzmemo od osnovnih tužilaštava u Vranju i okrugu, tako da smo te predmete ovde nastavili da radimo - kazala je Trajkovićeva.

Govoreći o kadrovskim novinama u VJT, viši tužilac je kazala da je 21. novembra Državno veće tužilaca (DVT) donelo odluku o izboru Milice Petković, aktuelnog v.f. osnovnog tužioca, za zamenika u VJT.

- Ona je kod nas stupila na dužnost 20. decembra, prošle sedmice, i odmah je rešenjem republičkog tužioca postavljena za v.f. osnovnog tužioca do izbora novog tužioca, a najduže na period od godinu dana.

U toku je konkurs za izbor rukovodioca u Osnovnom tužilaštvu (OJT).

To tužilaštvo je već osam godina u v.d. stanju što nije dobro, na šta inače stalno ukazujemo.

Predlog sa imenima kandidata je sačinjen u DVT i prema našim saznanjima je još uvek u Vladi Srbije.

Na rang listi, nakon postupka bodovanja kandidata, prva je upravo Milica Petković, a druga Branislava Mihajlović - rekla je Trajkovićeva.

BROJKE

U toku 2018.godine, prema KT upisniku (punoletna lica) VJT je procesuiralo 242 lica u 149 predmeta, dok je u 2017. godini taj broj bio veći odnosno 273 lica u 184 predmeta.

Ove godine povećan je broj predmeta u kojima su učinioci maloletna lica, pa je u 156 predmeta procesuirano 233 lica, a u 2017. godini je u 142 predmeta procesuirano 237 lica.

U 2018. godini došlo je do povećanja broja predmeta u pomoćnim upisnicima, te se u VJT beleži rast u KTR upisniku od 846 predmeta dok je 2017. godina završena sa 635 predmeta.

Ove godine je prema 51 licu određen pritvor.

Ona je kazala da je 11. decembra raspisan novi konkursa za popunu zameničkog mesta u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju, ali i Bujanovcu gde jedan kolega odlazi u penziju, pa je Državno veće tužilaca raspisalo i konkurs za Bujanovac.

Trajkovićeva je na kraju naglasila da je sa strane VJT ocenjeno da je saradnja sa medijima u 2018. godini bila izvanredna, sa čime su se saglasili i predstavnici medija, ističući da je saradnja sa VJT i OJT primer kako treba da funkcioniše saradnja jednog državnog organa i medijskih kuća.

ODUZET0 OKO 55 KILOGRAMA DROGE

U 2018. godini oduzeta su putnička motorna vozila raznih marki i godina starosti kao predmeti izvršenja krivičnih dela iz člana 350Krivičnog zakonika, kao i članova 246 i 348.

Oduzeto je 37 motorna vozila, 4 pištolja, 1 lovačka puška i razne municije u količini od 45 metaka raznog kalibra, kao i 54,3 kilograma opojne droge "marihuana" , preko 800 grama "heroina" i 52,5 grama opojne droge "hašiš".

Najnovije vesti