Otvoreno Dečje odeljenje biblioteke: Mesto gde sve počinje FOTO/VIDEO

Knjiga je duhovna hrana, najkaloričnija na svetu, i zato ne treba dozvoliti da narod u pogledu nje drži dijetu, da ne troši tu hranu; to se naravno odnosi i na najmlađe, rekao je u Vranju Ljubivoje Ršumović, najpoznatiji srpski živi pesnik, otvarajući u četvrtak renovirano Dečje odeljenje Biblioteke Bora Stanković u Vranju.

"Ličnost čoveka formira se do treće godine i možda bi trebalo da se ovde, u ovom najlepšem delu vranjske biblioteke, najmlađima, a prvenstveno predškolcima, omogući da se igraju knjigama, da se deca od najmlađih dana fasciniraju knjigom.

Nadam se da ima dovoljno raspoloženja, snage i pameti da se ova biblioteka preda čitaocima u ruke u što većem broju", rekao je Ršumović na otvaranju.

Vladimir Pištalo, direktor Narodne biblioteke Srbije i jedan od najčitanijih savremenih srpskih pisaca, poručio je da je prisustvo predstavnika najvažnije srpske biblioteke u Pčinjskom okrugu i u ostalim delovima zemlje realnost, što pokazuje i ovaj slučaj, te da će u tom duhu on posetiti i biblioteke u Bujanovcu i Trgovištu.

Prvo Dečje odeljenje u sklopu vranjske biblioteke formirano je 1974. godine, u zgradi koja se nalazila preko puta Osnovne škole Vuk Karadžić u Vranju.

Odeljenje je startovalo sa oko 4.500 knjiga, namenjenih isključivo deci.

Od tada, dečje odeljenje je više puta seljeno, a u objektu današnje zgrade biblioteke funkcioniše od 1992. godine.

Knjižni fond višestruko je uvećan, pa danas ovo odeljenje ima više od 18.000 knjiga.

Nedavno, pod rukovodstvom aktuelnog direktora Zorana Najdića, rodila se ideja o renoviranju, koja je u prethodnom periodu i realizovana.

Kako je na otvaranju kazao Najdić, projekat renoviranja Dečjeg odeljenja realizovan je uz pomoć grada i Ministarstva pravde, sredstvima od oportuniteta.

Adaptaciju Dečjeg odeljenja bila je prilagođena potrebama najmlađih korisnika, što je podrazumevalo kompletno ambijentalno uređenje, nove police, nameštaj i najnoviju računarsku opremu", rekao je Najdić.

Renovirano Dečje odeljenje Gradske biblioteke u Vranju otvoreno je u sklopu manifestacije Svetosavska nedelja.

Osim Ljubivoja Ršumovića, otvaranje odeljka za najmlađe uveličali su dečji pesnici Aleksandar Janjušević i Bojan Ljubenović.

Vesković: Sve počinje odavde

Mladen Vesković, viši savetnik u Ministarstvu kulture, rekao je da sve velike strategije i akcioni planovi, koji su usmereni na razvoj kapaciteta, a pre svega razvoj čitalačke publike, počinju od dečjih odeljenja biblioteka.

"Ukoliko ova lepa deca danas ili sutra u ovom prostoru steknu naviku čitanja ili prisustva kulturnim manifestacijama, onda nećemo imati problem da sutra idu u bioskop, pozorište, lokalni arhiv, muzej, posete književno veče ili neki drugi program", naglasio je Vesković.

U ovom prostoru su i u prethodnom periodu organizovane kreativne radionice, susreti pisaca i pesnika sa učenicima i predškolcima, ali i brojne aktivnosti koje su imale za cilj promociju knjige i čitalaštva.

Plan je da tako i ostane, a da susreti pisaca i mališana budu i češći.

Jović: Podrška biblioteci i njenim programima

Zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović napomenula je da je uz pomoć Grada Vranja realizovano više značajnih programa za Gradsku biblioteku u proteklom periodu. Neki od njih su uređenje Hilandarskog kutka, posao oko legata Dragana Mininčića Cige i Vere Cenić, Odeljenja digitalizacije i sada Dečjeg odeljenja.

"Rukovodstvo grada Vranja i te kako misli na Biblioteku Bora Stanković i obećavamo da ćemo se još više truditi i ulagati napore da ovu decu koju danas vidimo zadržimo u prostorijama biblioteke i da fond knjiga bude još veći", rekla je Jović.

Najnovije vesti