Dan Gradske biblioteke: Digitalizacija kao uvod u potpuno novi svet bibliotekarstva FOTO/VIDEO

Otvaranjem novoformiranog Odeljenja digitalizacije, u ponedeljak je započeto obeležavanje 143. godišnjice postojanja Javne biblioteke Bora Stanković u Vranju.

Direktor bibilioteke Zoran Najdić apostrofirao je da je reč o "obavezujućem jubileju i važnom datumu za vranjsku biblioteku".

"Uz podršku Ministarstva kulture i lokalne samouprave uspeli smo da opremimo Odeljenje digitalizacije, s ciljem unapređenja, promocije i afirmacije našeg kulturnog stvaralaštva.

Rad u novom odeljenju predstavljaće ponajpre sponu sa radom Zavičajnog odeljenja, gde je pothranjena građa koja predstavlja bogatstvo ovog kraja i svedoči o prošlim vremenima.

Tu pre svega mislim na vizuelnu građu, seriju fotografija i razglednica, kao i na ostali materijal koji odeljenje poseduje - autentične rukopise Đorđa Tasića, Jovana Hadživasiljevića i Bore Stankovića", kazao je Najdić, uz napomenu da u biblioteci nemaju nameru da stanu kada je reč i afirmaciji i unapređenju rada najstarije ustanove kulture u Vranju.

Najdić je, takođe, potencirao da će biblioteka, putem digitalizacije, omogućiti korisnicima širom sveta da imaju uvid u sve ono što čini njen zavičajni fond, koji predstavlja "srce" svake ustanove ovog tipa.

Govoreći u ime ministarstva, Alma Rizvanović, posebni savetnik ministarke kulture i informisanja, naglasila je da "odgovorna kulturna politika podrazumeva decentralizaciju, savremeno opremljene i ravnomerno raspoređene biblioteke na čitavoj teritoriji Srbije".

"To je jedan od prioriteta ministarstva.

Digitalizacija u bibliotekama postala je redovna aktivnost koja se u kontinuitetu sprovodi poslednjih godina.

Cilj ovog projekta je stvaranje kulturne baze naše zemlje, kako bi se stručnjacima različitih profila omogućila što potpunija istorijska, književna, jezička, sociološka i druga istraživanja", kazala je Rizvanović.

Ona je dodala da realizacijom ovog projekta biblioteka u Vranju "razvija kapacitete za digitalizaciju i omogućava čuvanje značajnog dela kulturnog nasleđa".

"To će doprineti očuvanju nacionalnog kulturnog identiteta, ali i kulture i književne baštine naroda ovog kraja", potencirala je predstavnica ministarstva.

Gradska većnica za kulturu Izabela Savić podsetila je da vranjska biblioteka, kao ustanova kulture, "ima veliki značaj, kako u utemeljenju, tako i u širenju kulture u čitavom okrugu".

"Grad Vranje će i u narednom periodu pružati svu potrebnu pomoć i podršku za razvoj i unapređenje ove ustanove kulture”, rekla je Savić.

Dragana Milunović, zamenica upravnika i rukovodilac Sektora za bibliotečku i informacionu delatnost Narodne biblioteke Srbije, naznačila je da otvaranje odeljenja digitalizacije predstavlja "jedan od temelja modernog bibliotekarstva koji, zadržavajući tradicionalnu ulogu biblioteke, otvara put ka nekim novim tehnologijama".

"Narodna biblioteka Srbije kao centralna matična ustanova, decenijama sarađuje sa bibliotekom u Vranju vrlo uspešno.

Na ovom projektu pružili smo stručnu pomoć u vezi sa projektom i nabavkom opreme.

Nastavićemo tako i u narednom periodu", istakla je Milunović.

Obeležavanje Dana ustanove nastaviće se u ponedeljak uveče, programom Pisac u fokusu, od 19 časova u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića.

Gost će biti pisac Luka Tripković.

Razgovor će moderirati publicista i filozof Ivan Milenković.

Najnovije vesti