Otvoren Hilandarski kutak: Nova cigla u zdanju duhovnih veza Vranja i Hilandara FOTO/VIDEO

U Biblioteci Bora Stanković u Vranju u četvrtak je u prisustvu igumana Manastira Hilandara i najviših funkcionera grada Vranja predvođenih gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem otvoren Hilandarski kutak, deo biblioteke koji će ubuduće Vranjancima omogućiti da čitaju vredne i značajne knjige donirane iz biblioteke najveće srpske svetinje.

Milenković se u ime grada ovom prigodom zahvalio na vrednoj donaciji i istakao zadovoljstvo što će na ovaj način još više biti ojačana duhovna veza Vranja i Manastira Hilandar.

"Naša biblioteka biće bogatija za još jedno odeljenje.

Hilandarski kutak, sa blizu 900 knjiga, rukopisa, od ovog trenutka na raspolaganju je Vranjancima.

Ovo bogatstvo u literaturi sadrži religijska, filozofska, istorijska dela, ali i najbolje rukopise najvećih imena srpske književnosti.

Iskreno se nadam da ćemo zajedno nastaviti da obogaćujemo knjižni fond Hilandarskog kutka i jačamo našu duhovnu povezanost.

Da zajedno činimo dobra dela, u duhu pravoslavlja”, naglasio je gradonačelnik.

Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara, izrazio je veliku "duhovnu radost" zbog ove donacije.

"Veliki broj Vranjanaca dolazi u manastir Hilandar, ali ne samo kao poklonici, već i kao ljudi koji su svojim radom doprineli obnovi naših konaka koji su stradali u požaru, ali i učestvovali u drugim manastirskim poslovima.

U sadašnjem monaškom bratstvu postoje monasi koju su poreklom iz ovog kraja, tako da postoji jaka veza Vranja i manastira Hilandara, koja datira još od davnina.

Današnjom donacijom ova veza dobila je novu ciglu u svom zdanju.

Nadam se da će čitaoci kroz ove knjige moći da osete blagoslov koji smo želeli da podelimo.

Potrudićemo da za vašu biblioteku obezbedimo još neka naša nova izdanja, ali i druge knjige koje budemo imali mogućnosti da vam pošaljemo jer nam je želja da se ovaj poduhvat produži u budućnosti”, rekao je arhimandrit Metodije.

Direktor Gradske biblioteke Zoran Najdić proveo je gosta iz Hilandara sa delegacijom grada kroz neke od najznačajnijih delova biblioteke.

Bibliotekari su igumana upoznali sa radom Zavičajnog odeljenja, koje predstavlja "srce" bibilioteke, gde se nalaze najznačajaniji naslovi zavičajnih autora.

Arhmandritu Metodiju predstaljeno je i odeljenje u kome se nalazi Legat Dragana Cige Mininčića, koji je ovaj Vranjanac i dugogodišnji upravnik Prosvetinog antikvarijata u Beogradu pre dve godine poklonio Vranju.

Najnovije vesti