OJT: Prekinuto dugogodišnje v.d. stanje, pa usledio konkurs za novog tužioca

Izborom Milice Petković, dugogodišnjeg vršioca funkcije osnovnog javnog tužioca, za glavnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT) u Vranju početkom ove godine prekinuto je dvanaestogodišnje v.d. stanje u ovom tužilaštvu.

Međutim, taman kad se pomislilo da će ova promena doneti neku kadrovsku stabilnost, kada je reč o tužilaštvu koje na ovom području ima ubedljivo najviše posla, raspisan je krajem septembra novi konkurs, jer će Petkovićeva već u aprilu 2024. godine otići u penziju.

Prema nezvaničnim saznanjima portala Vranje News, među onima koji konkurišu za naslednika Petkovićeve na čelu OJT su Đurđica Đorđević, raniji gradski javni pravobranilac, te Ivana Jovčić, obe sada javni tužioci u OJT, ali i Tatjana Stevanović, kandidatkinja iz niškog javnog tužilaštva.

Nepoznato je da li je u međuvremenu još neko osim njih konkurisao za glavnog tužioca u OJT Vranje.

Imajući u vidu veliki broj propalih konkursa za popunu ovog radnog mesta proteklih godina, kao i evidentnu političku krizu i državi, nameće se pitanje hoće li do aprila neko biti izabran na ovu funkciju, i koliko je realna opasnost da OJT opet uđe u v.d. stanje.

Stvar bi potencijalno mogla otežati spora administracija jer je Petkovićeva, recimo, sa još nekim kandidatima konkurisala za glavnog tužioca u OJT Vranje na više konkursa tokom prethodnih desetak godina, ali izbora tužioca nije bilo, već je v.d. stanje održavano unedogled.

Poznato je da svaka institucija u v.d. stanju nikada ne može funkcionisati na način na koji bi funkcionisala kada ima osobu sa punim mandatom na svom čelu.

Najnoviji konkurs raspisan je u Službenom glasniku RS 29. septembra ove godine.

"Kandidat uz prijavu na javni konkurs dostavlja i sledeću konkursnu dokumentaciju: overenu kopiju diplome o završenom akreditovanom Pravnom fakultetu sa nazivom diplomirani pravnik, overenu kopiju uverenja o položenom pravosudnom ispitu, uverenje o državljanstvu Republike Srbije, izveštaj iz kaznene evidencije, uverenje o zdravstvenoj sposobnosti, izjavu podnosioca o tome da li mu je prestao radni odnos zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa u državnom organu, potvrdu o radnom iskustvu u pravnoj struci posle položenog pravosudnog ispita, ličnu i radnu biografiju sa navođenjem podataka o završenim specijalističkim akademskim, master akademskim,
magistarskim ili doktorskim studijama; podatke o objavljenim stručnim i naučnim radovima iz oblasti pravne struke i nauke; podatke o poznavanju jezika nacionalnih manjina.

Kandidat uz prijavu na javni konkurs dostavlja i program unapređenja rada javnog tužilaštva za koje se kandiduje.

Kandidat koji je nosilac javnotužilačke funkcije ne podnosi dokaze o ispunjenosti uslova za izbor.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa u Službenom glasniku Republike Srbije.

Neblagovremene, nedozvoljene i nepotpune prijave komisija odbacuje zaključkom", pisalo je u tekstu javnog konkursa.

Komentari

Koliko smo pravna država vidi se po VD.stanja raznih direktora,tužioca itd.Nekada si mogao da budeš u VD.stanju,najviše 2×6 meseci kraj a ne kao sada nekoliko godina,kao ovaj tužioc,ona je nekoliko godina u VD.stanju.Tako vlast drži sve pod svojom kontrolom bez mnogo opuštanja i svi pod kontrolom aktuelne vlasti a ako ne, zna se.

Najnovije vesti