ČEKA SE osnovni tužilac, predloženi NOVI ZAMENICI

Državno veće tužilaca (DVT) samo što nije Narodnoj skupštini Srbije prosledilo predlog za izbor osnovnog tužioca u Vranju, gde v.d. stanje traje već sedam godina.

Kao najozbljniji kandidati, posle obavljenih razgovora u Beogradu i predloženih programa rada, nezvanično se pominju sadašnji v.f. osnovnog tužioca Milica Petković, Hančanin Miodrag Mitić (trenutno zamenik osnovnog tužioca u Hanu), kao i Branka Mihajlović, zamenik u Osnovnom tužilaštvu u Vranju. Uz ova, od imena van tužilačkog sveta pominje se i ime jednog političara, Dušana Aritonovića, potpredsednika lokalnog SNS i aktuelnog načelnika Gradske uprave. Po nabrojanim funkcijama, lako je pretpostaviti da je ova poslednje kandidatura, makar u zemlji Srbiji, unapred najozbiljnija.

To bi, ukoliko se zaista dogodi, bio još jedan presedan da, posle Stojadina Stankovića, koji je pre stupanja na funkciju sudije i potom predsednika Osnovnog suda u Vranju bio predsednik Okružnog odbora SPS, još jedan političar uđe u pravosudne vode, odričući se dotadašnjeg političkog bekgraunda (uvek ostaje ono - da li?) u korist vlastite profesionalne karijere i po slovu zakona i Ustava Srbije.

Najviši pravni aktu u državi jasno kaže da sudije, javni tužioci, zaštitnik građana, pripadnici policije i vojske ne mogu biti članovi političkih stranaka. A i moral kaže ponešto, čak i za one koji napuste političke stranke na papiru i priklone se jednoj od navedenih profesija. Ipak, ne bi, dakle, bilo prvi put da se tako nešto dogodi, bez većih trzavica, posebno imajući u vidu ulogu koju u izboru tužilaca imaju stranke, naročito vladajuća, čiji poslanici sede u skupštini koja tužioce i bira.

Podsećanje radi, članovi DVT su, većinom glasova, predložili Milicu Petković, sadašnjeg vršioca funkcije za budućeg osnovnog javnog tužioca u Vranju još početkom 2017. Skupština Srbije se o tom, kao i o predlozima za izbor tridesetak osnovnih tužilaca u Srbiji, nije izjašnjavala, pa je konkurs ponovljen. O razlozima se samo može nagađati.

Dok neizvesnost u vezi sa izborom osnovnog tužioca u Vranju traje, Negotinac Dalibor Đorđević predložen je za zamenika u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu, a Vranjanac Dušan Boroja, koji je do sada bio tužilački pomoćnik u Višem tužilaštvu u Vranju, otišao je kao predlog Državnog veća tužilaca (DVT) za zamenika tužioca u Osnovnom tužilaštvu u Leskovcu.

Ukoliko Skupština Srbije aminuje ovaj predlog DVT, to bi Đorđeviću i Boroji bio prvi izbor za tužilačke zamenike u pravosudnoj karijeri.

Đorđević (1984), korisnik početne obuke na Pravosudnoj akademiji, završio je Pravni fakultet u Kragujevcu 2008, a pravosudni ispit položio 2013. godine.

Kao pripravnik je radio u Okružnom i Višem sudu u Negotinu. Nakon položenog pravosudnog ispita ima četiri godine radnog iskustva.

Boroja (1981) je diplomirao na Pravnom fakultetu u Nišu 2004. godine, a pravosudni ispit položio 2008. godine. Radio je kao tužilački pripravnik u Okužnom javnom tužilaštvu u Vranju, a kao tužilački saradnik u Višem javnom tužilaštvu. Nakon položenog pravosudnog ispita ima devet godina radnog iskustva u javnom tužilaštvu.

D.D.

Najnovije vesti