Oglasio se Pahomije povodom Prohora Pčinjskog: Manastir nije napušten

Vranje/Prohor Pčinjski - "Bratstvo manastira Svetoga Prohora Pčinjskog (koji broji 3 monaha i 4 iskušenika), sa episkopom vranjskim gospodinom Pahomijem koji obavlja dužnost igumana ove svete obitelji, na bratskom sastanku koji je održan 5. septembra odlučilo je da monaha Justinijana zamoli da napusti manastir i Eparhiju Vranjsku, saopšteno je u četvrtak iz Eparhije vranjske, a povodom pisanje nekih medija o dešavanjima u ovom manastiru.

- To je učinjeno zbog njegovog trajnog nepoštovanja reda i poretka u Manastiru, prema Uredbi Svetog Arhijerejskog sabora o unutrašnjem životu manastira iz 1964. godine - obrazlaže se u saopštenju.

Bratstvo manastira, koje pored služenja u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog održava i manastir Palju kod Klisure opština Surdulica, "iznenađeno je neutemeljenim pisanjem lista Kurir", dodaje se.

- Iz manastira niko nije pobegao zbog insinuacija na ličnost episkopa i igumana ove svete obitelji, opisanih u tekstu ovoga dnevnog lista, već je monah Justinijan blago rečeno udaljen iz manastira, zbog gore navedene uredbe Svetog Arhijerejskog sabora.

Obaveštavamo dobrožetelje manastira Svetoga Prohora Pčinjskog da nije istina da je manastir napušten, već manastir živi po ustaljenom kanonskom poretku gde se vrše sva tipikom propisana bogosluženja i svakodnevno sveta liturgija - navodi se u saopštenju Eparhije vranjske.

Najnovije vesti