Monasi opet napustili Manastir Prohor Pčinjski

Tri monaha i četiri iskušenika iz manastira Sveti Prohor Pčinjski, napustili su ovu svetinju, potvrđeno je iz više nezvaničnih izvora, ali ne i iz Eparhije vranjske koja se iz sedišta u Vranju ovim povodom nije oglašavala.

VOM javlja da im je Episkop vranjski Pahomije dao tzv. kanonski otpust, i to najpre monahu koji je slovio za najozbiljnijeg kandidata za igumana, a ostala bratija je, kako se prepričava, krenula za njim.

Podsećanja radi, sestrinstvo manastira, sa igumanijom Stefanidom (Glavčić) na čelu, u martu 2018. godine napustilo je ovu svetinju i Eparhiju vranjsku i utočište našlo u manastiru Gračanica, u Eparhiji raško-prizrenskoj na Kosmetu gde se nalaze i danas.

Do pre desetak godina bratija u Prohoru imala je dvadesetak monaha i iskušenika, ali su oni napustili svetinju i otišli u nišku eparhiju, kojom je tada stolovao sadašnji patrijarh Irinej, u jedan manastir u okolini Pirota.

Krajem avgusta ove godine završena je restauracija i konzervacija zidnog slikarstva u ovom hramu, posao koji je sa dugim pauzama trajao čak četrnaest godina.

Manastir se nalazi na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, u blizini sela Klenike, 30 km južno od Vranja.

Prema predanju podigao ga je vizantijski car Roman Diogen u 11. veku, u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom "Mirotočivom" koji mu je prorekao da će postati car.

Manastir je vekovima kulturno-prosvetni centar ovog kraja.

U njemu su tokom istorije radili bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, učio se ikonopisački zanat.

Manastir kao celina predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Najnovije vesti