Održan osmi P(h)antomfest: I pantomima se vratila kući FOTO/VIDEO

Osmi Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest održan je u obnovljenoj zgradi Pozorišta Bora Stanković.

I po osmi put festival pokrenut sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe i izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i društvu uopšte, oduševio je prisutne.

Gradska većnica za kulturu gradska većnica Zorica Jović zvanično je otvorila jednodnevnu manifestaciju rekavši da je festival pantomime jedan je od projekata koji je Grad Vranje podržao na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture za 2019. godinu.

Svesni smo da ovo festival na vrhunskom nivou i zato će naš zadatak biti da nađemo mogućnosti i izdvojimo veća sredstva kako bi ponovo trajao tri dana - naglasila je Zorica Jović.

Ona je istakla da je Grad Vranje osim materijalne, organizatorima festivala "pružao i svaki drugi vid podrške".

Snežana Simonović, sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih u Vranju zahvalila je svima koji su pomogli održavanje ovog značajnog festivala, posebno onima koji su pružali moralnu podršku da festival opstane.

- To nam daje šansu i podstrek da uzvratimo publici ljubavlju koju pružamo od naše prve predstave na ovom istom mestu - rekla je Simonovićeva.

Nebojša Novković, direktor festivala, istakao je značaj ove manifestacije i činjenicu da se ona "ponovo vratila kući", aludirajući na obnovu pozorišne zgrade u Vranju, mesto gde je festival i počeo 2012. godine dan pre nego što je vranjski teatar izgore u požaru.

- Zbog toga smo svi vrlo emotivni večeras - kazao je Novković.

Zahvaljujući P(h)antomfestu Vranje "ide putem tolerancije, prihvatanja različitosti i stvaranja boljeg sveta", dodao je on.

Zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke, presecanjem zamišljene crvene vrpce, festival je proglašen otvorenim.

Na repertoaru ovogodišnjeg P(h)antomfesta bile su dve predstave u režiji Trajčeta Gjorgieva "Plejade" u produkciji Festivala, u kojoj glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, kao i i ostvarenje "Skoplje '63".

Publika je imala priliku da pogleda i premijeru pantomimičarske predstave Damira Dantesa "Muškarci su drugačiji, žene još više".

Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

ŠTA JE PUBLIKA VIDELA

Ponosni i srećni što su imali još jednu priliku da demonstriraju univerzalnost jezika pantomime članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih (MOGN) Vranje, u starosnom rasponu od 13 do 70 godina, nastupili su u predstavi "Plejade" u režiji Trajčeta Gjorgieva. Predstava prikazuje jedan od najbitnijih ciljeva festivala – mogućnost komunikacije osećanja i misli putem medija koji je tako blizak gluvom čoveku, a to je pantomima. Njihovo emotivno putovanje kroz 5 etida čuvenog Marsela Marsoa, volju i rad, publika je nagradila gromoglasnim aplauzom.

Meto Janakievski, pantomimičar iz Skoplja, koga su Vranjanci u prethodnim godinama mogli da vide na pijaci, na trgovima, u kafićima, u okviru programa "Pantomima izlazi na ulicu", ove godine je nastupio u predstavi "Skoplje 63", koja nas je podsetila, sada kada se ta tematika čini veoma aktuelnom, na zemljotres u Skoplju 1963. godine, i običan ljudski život pre i posle jedne takve katastrofe.

Festival je zatvorio Damir Dantes, pantomimičar iz Švajcarske svojom sedamdesetominutnom predstavom "Muškarci su drugačiji, žene još više" koja je premijerno izvedena u Srbiji. Maestralno se i na komičan način poigravajući muško-ženskim odnosima Damir je publiku doveo do suza virtuoznim izvođenjem i veštim tumačenjem stereotipa vezanim za tu tematiku. Publika je stojećim ovacijama pozdravila ovog vrsnog pantomimičara.

Najnovije vesti