Otvoren P(h)antomfest: Brisanje razlika je pantomimičarski posao (VIDEO)

Cilj ovog festivala je da se kroz predstave i programe publici predstave i gluvi, i čujući glumci.

Pokušali smo da proširimo vidike u oblasti pantomime i po brojnosti publike vidimo da smo uspeli u tome - rekla je Snežana Stamenković, sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih na otvaranju sedmog Festivala pantomime P(h)antomfest u Vranju.

Direktor festivala Nebojša Novković predstavio je program festivala.

- Ideja festivala i predstava koje ćemo gledati je da se vidi kako se i kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, zaista mogu izbrisati razlike među ljudima - rekao je Novković.

Ovaj festival "jedinstven je po humanoj misiji koju ima", rekao je na otvaranju fesrtivala predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković.

- A, to je rušenje barijera između gluvih i nagluvih sa jedne, i čujnih osoba sa druge strane, što je po mom mišljenju ključni zadatak festivala - kazao je Tričković.

On je naglasio da se kroz ovaj festival "daje šansa i jednima i drugima da učestvuju u zajedničkim projektima".

- Da uživaju u scenskoj umetnosti, koja im je u neku ruku bliska jer se na isti način kao i glasovnim jezikom prenosi emocija i poruka umetnika.

Festival je važan i za sam grad, jer obogaćuje kulturnu ponudu Vranja - kazao je Tričković.

Na otvaranju festivala odigrana je predstava "Odluke" u režiji Trajčeta Gjorgieva.

U njoj je, po rečima Stamenkovićeve, publika mogla da vidi "kakve odluke u životu donosimo, da li dobre ili loše, i kakve zapravo odluke treba da donosimo".

U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Aleksandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Organizator festivala je Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih u Vranju, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Srbije, Grad Vranje i Ambasada SAD u Beogradu.

ŠTA PREDSTOJI

Drugog festivalskog dana, u subotu 8. decembra, prvi put u Srbiji na P(h)antomfestu nastupiće čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post, koji će od 20 časova u Domu vojske u Vranju izvesti nesvakidašnju predstavu "Postovo komično pozorište".

U vezi sa ovom predstavom, New York Times je napisao da "Post zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi blesavih nadarenih umetnika".

Gostovanje Roberta Posta omogućila je Ambasada SAD u Beogradu.

U subotu od 13 časova, u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje (MOGN), biće održana "Čajanka kod prijatelja" - eksperimentalni program koji je deo serijala "Pantomima izlazi na ulicu".

Kao i ranijih godina harizmatični makedonski pantomimičar Meto Janakievski svoju veštinu pokazaće van scene, ovog puta u druženju sa članovima MOGN-a , ali i svim drugim zainteresovanim ljudima koji žele da prisustvuju atraktivnom programu "Čajanka kod prijatelja" i tom prilikom steknu nove prijatelje i upoznaju svoje sugrađane sa oštećenim sluhom.

Najnovije vesti