P(h)antomfest: Komično pozorište Roberta Posta (FOTO, VIDEO)

Robert Post, američki komičar i pantomimičar, oduševio je vranjsku publiku druge večeri "P(h)antomfesta", sedmog međunaronog festivala pantomime u Vranju.

On je pred prepunom salom Doma Vojske izveo nesvakidašnju predstavu "Postovo komično pozorište" i doživeo ovacije, posebno od najmlađe publike.

Postova karijera traje više od 40 godina.

Njegov unikatni stil nastao je tokom intenzivnih radionica sa Tonijem Montanarom, legendarnim izvođačem i učiteljem koji je osnovao pozorište Celebration Barn Theater in South Paris u Mejnu, u Americi.

Skečevi koji su sastavni deo Postovog solo varijetetskog pozorišta – Postovog komičnog pozorišta – očarali su publiku širom SAD, ali i u Kanadi, Meksiku, Japanu, Turskoj i Evropi.

Post je gostovao i na NBC televiziji u emisiji Today Show, a nastupao je i za decu u Beslanu u Rusiji, u školi koja je bila uništena u terorističkom napadu 2004.

Specijalna emisija javnog servisa PBS o njegovom radu, "Robert Post – Performans", osvojila je Emi nagradu.

Lista priznanja i drugih nagrada koje je primio je sada mnogo duža od učiteljeve liste o neprilagođenom ponašanju.

Post žonglira – bukvalno (drži lopte u vazduhu) i figurativno, usklađujući raspored svojih nastupa sa edukativnim programima u školama, master časovima, radionicama i rediteljskim poslovima.

Režirao je za univerzitete, pozorišta, baletske trupe i bio trener i mentor velikom broju individualnih izvođača.

Bio je odlikovan nagradom fondacije Kolumbus za izvođačke umetnosti za produkciju predstave "Kako preživeti od petog do osmog" – multimedijalne predstave koja kombinuje Postov nastup uživo sa neodoljivim video intervjuima u kojima deca razgovaraju sa decom o životu u periodu od 5. do 8. razreda.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Organizator festivala je Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih u Vranju, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Srbije, Grad Vranje i Ambasada SAD u Beogradu.

Najnovije vesti