Robert Post na P(h)antomfestu: Postovi sa puta komike i pantomime (VIDEO)

Robert Post ne može da se svrsta u samo jednu umetnost; on je snimatelj, reditelj, komičar, pantomimičar, rekao je direktor festivala P(h)antomfest Nebojša Novković, uoči početka prezentacije sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta", koja je u okviru pratećeg programa festivala održana u petak u sali Američkog kutka u Vranju.

Post je pred Vranjancima, među kojima su preovlađivali đaci, govorio o njegovim utiscima o Srbima i Srbiji (vidi sledeći video klip), potencirajući da su ljudi koje je dosad sreo vrlo ljubazni.

U vezi sa ovom predstavom, New York Times je napisao da "Post zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi blesavih nadarenih umetnika".

Post je autor predstava "Postovo komično pozorište", "Kako preživeti od petog do osmog" i "POST(ovi) sa puta".

Kako se može saznati googlanjem po globalnoj mreži, Post je radost bivstvovanja na sceni otkrio na državnom univerzitetu u Ohaju gde je studirao pozorište i ples, pre nego što je krenuo na put sa trupom koja se bavila pantomimom i improvizacijom.

Iskustvo stečeno tokom putovanja Istočnom obalom Amerike u starom kamionu za isporuku mleka, koji im je služio kao prevozno sredstvo tokom turneje, nastupi na najrazličitijim mestima, i šešir u koji je skupljao novac, sve to je uticalo na razvoj njegovog talenta, kao i na veštinu da sa publikom izgradi razigrani odnos pun uzajamnog poštovanja.

Njegov unikatni stil nastao je tokom intenzivnih radionica sa Tonijem Montanarom, legendarnim izvođačem i učiteljem koji je osnovao pozorište Celebration Barn Theater in South Paris u Mejnu, u Americi.

Postova karijera traje više od 40 godina.

Skečevi koji su sastavni deo Postovog solo varijetetskog pozorišta – Postovog komičnog pozorišta – očarali su publiku širom Sjedinjenih država, ali i u Kanadi, Meksiku, Japanu, Turskoj i Evropi.

Post je gostovao i na NBC televiziji u emisiji Today Show, a nastupao je i za decu u Beslanu u Rusiji, u školi koja je bila uništena u terorističkom napadu 2004.

Specijalna emisija javnog servisa PBS o njegovom radu, "Robert Post – Performans", osvojila je Emi nagradu.

Lista priznanja i drugih nagrada koje je primio je sada mnogo duža od učiteljeve liste o neprilagođenom ponašanju.

Post žonglira – bukvalno (drži lopte u vazduhu) i figurativno, usklađujući raspored svojih nastupa sa edukativnim programima u školama, master časovima, radionicama i rediteljskim poslovima.

Režirao je za univerzitete, pozorišta, baletske trupe i bio trener i mentor velikom broju individualnih izvođača.

Bio je odlikovan nagradom fondacije Kolumbus za izvođačke umetnosti za produkciju predstave "Kako preživeti od petog do osmog" – multimedijalne predstave koja kombinuje Postov nastup uživo sa neodoljivim video intervjuima u kojima deca razgovaraju sa decom o životu u periodu od 5. do 8. razreda.

Post će svoje veče imati drugog festivalskog dana, u subotu 8. decembra od 20 časova u Domu vojske u Vranju, kada će izvesti nesvakidašnju predstavu "Postovo komično pozorište".

Najnovije vesti