NVO Aktiv: Razmena teritorija bi dovela do egzodusa

Nevladina organizacija Aktiv iz Kosovske Mitrovice u studiji o eventualnoj razmeni teritorija između Srbije i Kosova ukazuje da bi takvo rešenje rezultiralo velikom migracijom Srba sa Kosova i Albanaca sa severa Kosova i iz Preševa.

U suštini, to bi imalo za rezultat porast etnički čistih teritorija za obe strane, što bi ugrozilo prava preostalih nevećinskih zajednica u obe zemlje, navodi se u zaključcima studije „Razmena teritorija između Srbije i Kosova iz perspektive srpske zajednice južno od Ibra“.

Kako se ističe, podela bi predstavljala neprihvatljiv prekid vekovnog srpskog života na Kosovu, a vodila bi i kidanju veza Srba i Kosova.

Srpska zajednica prisutna je na Kosovu preko 1.000 godina i preživela je brojne ratove i međuetničke sukobe; podela bi ozbiljno ugrozila nastavak srpskog života i kulturnog nasleđa na teritoriji, navodi NVO Aktiv.

U studiji o eventualnoj razmeni teritorija se ukazuje i da bi egzodus Srba sa Kosova mogao da označi kraj mnogih srpskih enklava južno od Ibra.

Uništavanje ekonomskog života i odlazak srpskih mekih institucija (obrazovanje, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, itd.) iz lokalnih zajednica učinili bi život neodrživim za lokalne stanovnike, dajući im dodatni podsticaj za migracije u gradove u centralnoj Srbiji i inostranstvu, zaključuje NVO Aktiv u svojoj studiji.

Najnovije vesti