Debata u Bujanovcu: Razmena teritorija nije dobra ideja

Razmena teritorija između Srbije i Kosova dovela bi do nepredvidivih posledica po čitav region, jer niko nema jasnu strategiju kako bi ta razmena izgledala, jedan je od zaključaka debate koju je u Bujanovcu organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava, javlja portal Bujanovačke.

Uz povremena bučna negodovanja nekolicine prisutnih Srba, o temi razmene teritorija u maloj sali Doma kulture Vuk Karadžić govorili su Ragmi Mustafa iz Nacionalnog saveta Albanaca, Fismir Jahiju u ime Alternative za promene i Gani Rašiti iz preševskog Centra za zagovaranje i demokratiju.

Albanci na jugu Srbije zalažu se za integraciju u srpsko društvo i institucije, a ne za razmenu teritorija.

- Albanski političari zalažu se za integraciju, a kada biste pitali narod onda bi on glasao za ujedinjenje sa Kosovom – rekao je Fismir Jahiju.

Među panelistima nije bilo predstavnika Srba, ali ih je zato bilo u publici.

Profesor Svetislav Veličković burno je reagovao što su „Beograđani ovde došli da nas uče kako zajedno da živimo“, upitavši kako je moguća razmena teritorije unutar jedne te iste države.

Kako je naveo organizator, diskusija je deo programa „Debatom do dijaloga o Kosovu“ koja ima za temu ideju razmene teritorija između Kosova i Srbije, kao model rešenja za koji je ranije bio istaknut od zvaničnika Beograda i Prištine, ali koji je u kontekstu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu uzeo skoro primat kao jedan od modela rešenja.

Najnovije vesti