Zeri: Sever Kosova za Preševo bez Bujanovca i Medveđe

Srbija i Kosovo mogu postići dogovor o razmeni teritorija, pri čemu Kosovo može da dobije opštinu Preševo, bez Bujanovca i Medveđe za četiri opštine na severu (Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica), kaže se u izveštaju šest srpskih eksperta, koji je objavio prištinski list Zeri.

Kako beogradski mediji prenose pisanje lista Zeri, izveštaj je napisan na 90 stranica, a autori su, kako navodi Zeri, Miladin Kovačević, Dušan Gavrilović, Dragan Popović, Milena B. Stevović, LJiljana Sekulić i Katarina Staničić i govori o koristi koju bi Srbija imala.

Prema autorima subjekti razmene bi mogle da budu četiri opštine na severu Kosova: Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i severna Mitrovica.

- Gore navedene opštine su de facto integrisane u ekonomski sistem Srbije i operacionalizacija ovog scenarija je bez određenih društvenih, etničkih turbulencija, kao i onih lokalne samouprave - kaže se, između ostalog, u izveštaju.

Prema navodima izveštaja, koje prenosi Zeri, opštine na severu imaju više od 42.000 stanovnika – Zvečan 10.974 stanovnika, Zubin Potok 6.079, severna Mitrovica 11.963 i Leposavić 13.005 stanovnika.

Kako navode autori, četiri opštine na severu Kosova imaju oko 40 odsto više stanovnika od opštine Preševo i 1.000 kvadratnih kilometara veću površinu.

- Razlika od 12.000 stanovnika može da se proceni kao demografska „korist“ za Republiku Srbiju, u scenariju razmene teritorija.

Takođe, ovim slučajem Srbija dobija 1.000 kvadratnih kilometara zemljišta - stoji u izveštaju.

Kada se govori o ekonomskim efektima, scenario razmene teritorija, odnosno četiri opštine na severu sa Preševom, predstavlja godišnju dobit od 90 miliona evra za Srbiju.

Ako se ima u vidu ova dugoročna perspektiva, odnosno za 30 godina, to bi predstavljalo dobit od 2,7 milijardi evra za srpsku stranu.

Ako se doda i minimalni rast BDP-a od 3 odsto za ovu teritoriju, potencijalna i akumulirana dobit može dostići do milijardu evra, stoji u izveštaju.

Najnovije vesti