Novi ekološki protest zbog Knaufa: Do rešenja problema dijalogom

Vranje - Pedesetak "zelenih" iz Surdulice, okupljenih oko organizacije Udahni duboko, u nedelju popodne su protestovovali u svom mestu nezadovoljni kvalitetom vazduha u gradu.

Posle skupa oni su organizovali protestnu šetnju.

Kao i nekoliko puta do sada protest je bio uperen protiv kompanije Knauf insulation, privrednog giganta iz Surdulice, sa kojim od 2017. godine zaštitari životne sredine vode tihi rat.

"Protestnom šetnjom od Doma kulture do fabrike Knauf mi građanima skrećemo pažnju da se više posvete svojoj životnoj sredini, a Knauf podsećamo na neispunjena obećanja", rekao je Aleksandar Saša Stojanović, jedan od aktivnih učesnika.

Aktivistkinja Danijela Mihajlović dodala je da je zadovoljna ovakvim akcijama, jer "tako sve više građana Surdulice prepoznaje značaj ove teme", a da u rukovodstvu kompanije Knauf "postoji spremnost da se o problemu otvoreno razgovara".

Sinoćnjim dolaskom do kapije Knaufa učesnike protesta čekalo je prijatno iznenađenje – u fabrici ih je sačekao direktor Branislav Popović sa najbližim saradnicima i pozvao ih na razgovor.

"Naravno da smo prihvatili poziv gospodina Popovića.

U kratkom susretu dogovorili smo da se u najskorije vreme u Knaufu susretnu dve strane i da tada o svemu ozbiljno porazgovaramo", rekao je Stojan Ivković, prvi čovek NVO Udahni duboko.

Ovakvim ishodom su zadovoljni i u kompaniji.

Direktor Branislav Popović istakao je da je normalno što su u nedelju kasno popodne u fabrici sačekali učesnike protesta.

"Problemi se rešavaju dijalogom.

Moji saradnici i ja očekujemo da tokom sledećeg susreta otvorimo ovu temu argumentima i da o svemu konstruktivno razgovaramo", rekao je Popović.

Najnovije vesti