Najverovatnije neuspeo referendum u Makedoniji

U Makedoniji je u 7 časova počeo referendum na kojem građani odlučuju da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Makedonci će se o pitanju "da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" izjašnjavati na 3.480 biračkih mesta u 80 opština i Gradu Skoplju, koja će biti otvorena do 19 sati.

Pravo da se izjasni o tom dogovoru, kojim se rešava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, ima 1.806.337 građana.

Na referendumu o imenu države do 13 sati izašlo je 16 odsto glasača, saopštila je Državna izborna komisija (DIK).

- Do 13h glasalo je 261.470 građana, a izlaznost po opštinama je u rasponu od 7,82 odsto do 19,15 odsto - izjavio je predsednik DIK Oliver Derkovski na konferenciji za novinare.

Te podatke o izlaznosti DIK je dao na osnovu obrađenih podataka sa 90,24 odsto biračkih mesta.

Derkovski je rekao da se do sada referendumsko glasanje odvijalo mirno i bez neregularnosti, sa nekoliko manjih incidenata i pozvao da mirno ostane i do 19 časova, kada se zatvaraju biračka mesta.

U 19 časova zatvorena su birališta u Makedoniji.

Pola sata pre zatvaranja mesta zabeležena izlaznost od 34 odsto.

Taj podatak dobijen je na osnovu 84,83 odsto obradjenih listića, izjavio je predsednik DIK Oliver Derkoski na poslednjoj konferenciji za novinare o izlaznosti.

Očekuje se da će DRI objavljivati rezultate glasanja kako budu stizali elektronskim putem, a rezultate na osnovu podataka iz zapisnika sa biračkih mesta u roku od 24 sata od njihovog prijema.

Najnovije vesti