Mustafa za Danas: Albanci na jugu taoci Beograda i Prištine

Vranje/Bujanovac - "Preševska dolina i njeni stanovnici su taoci odnosa Beograda i Prištine", izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Bujanovcu Ragmi Mustafa.

- To najbolje pokazuju mere i kontramere koje su preduzete i iz Republike Kosovo, ali i Republike Srbije, a najviše su pogođeni Albanci u Preševskoj dolini - rekao je Mustafa u intervjuu za list Danas.

Na pitanje čime su Albanci na jugu Srbije danas najnezadovoljniji, odgovorio je da se radi o istim problemima koji se ne rešavaju decenijama.

- Danas osamnaest godina od oružanog sukoba Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) sa snagama bezbednosti mi se bavimo istim problemima, od nepriznavanja broja stanovnika Albanaca, pa do nedostatka udžbenika za đake osnovnih i srednjih škola na maternjem jeziku, što bi trebalo po zakonu Vlada da osigura - rekao je prvi čovek NSA.

Mustafa je istakao i nedozvoljavanje upotrebe udžbenika iz matičnih država, nedostatak kvalifikovanog osoblja zbog kašnjenja sa nostrifikacijom diploma iz Albanije i Makedonije, kao i nepriznavanje diploma kosovskih univerziteta.

Proces pasivizacije prebivališta, prema pripadnicima albanske zajednice u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, dodao je, prema informacijama sa terena je "masovan i primenjuje se selektivna metoda po etničkoj pripadnosti".

Povodom obeležavanja albanskog nacionalnog praznika – Dana zastave u Bujanovcu i Preševu, Mustafa je rekao da je na delu "proizvodnja ksenofobije prema manjinama od strane političara, medija i javnih ličnosti pod uticajem političke agende, koja širi čak i fašističke ideje".

Slobodna upotreba naših nacionalnih simbola i dalje ostaje zakonski zabranjena, jer postoje pravne suprotnosti.

Ustav Srbije dozvoljava prepoznavanje identitetskih obeležja putem simbola, dok zakon zabranjuje upotrebu simbola koji su "identični onima druge države".

Podsećam da su simboli prilikom obeležavanja datuma od istorijskog značaja bili dozvoljeni u SFRJ - rekao je Mustafa u intervjuu listu Danas.

Po njegovim rečima, Vlada Srbije tretira Albance na ovom prostoru "kao neželjenu zajednicu u državnom okviru".

- Sve veće antialbansko raspoloženje bilo bi smanjeno ukoliko bi se slučajevi iskazivanja mržnje tretirali kao isključivo pojedinačni - rekao je Mustafa.

Na zgradi opštine Bujanovac u četvrtak ujutro je istaknuta zastava Albanije, u znak obeležavanja Dana zastave.

Najnovije vesti