Mustafa: Nema kvalitetne nastave za Albance bez udžbenika na albanskom

Vranje - Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa izjavio je da očekuje da će za osnovce koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku biti obezbeđeni nedostajući udžbenici na maternjem jeziku već u toku septembra.

Mustafa je za Bujanovačke rekao da će ovog meseca biti vidljivi konkretni rezultati intenzivne saradnje dva ministarstva prosvete – Srbije i Albanije i Nacionalnog saveta Albanaca.

- Resorno ministarstvo Vlade Srbije je već preduzelo korake u vezi sa štampanjem niskotiražnih udžbenika, što je do sada bila jedna od većih prepreka, a uskoro će biti i potpisan Memorandum o razumevanju između dva ministarstva - rekao je Mustafa.

On je dodao da mu "sve ovo uliva poverenje da će problem udžbenika na albanskom jeziku uskoro biti rešen".

Za početak, udžbenike će dobiti albanski osnovci, a zatim će se pristupiti obezbeđivanju knjiga za učenika srednjih škola.

- MIi samo tražimo jednakost koju nam garantuje Ustav Republike Srbije.

Ni manje ni više od onoga predviđenog zakonom.

Nacionalnom savetu je važan kvalitet nastave koju pohađaju albanska deca, a nema kvaliteta bez adekvatnih udžbenika - zaključio je Mustafa.

Treba napomenuti, da ne nedostaju svi udžbenici na albanskom jeziku, kao i da najviše knjiga u ovom trenutku imaju đaci nižih razreda osnovnih škola, ali ipak nedostaju istorija, geografija, biologija...

Od kada traje "saga" u vezi sa udžbenicima, kao uzročnici problema su isticani neusklađenost sa srpskim nastavnim planovima i programima, zatim neadekvatno prevođenje, pa na kraju i štampanje.

Sudeći po Mustafinim rečima, sve ovo je sada prevaziđeno ili je na dobrom putu da problem bude rešen.

Najnovije vesti