Mustafa od Albanije zatražio da otvori konzulat u Bujanovcu

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa zahteva od Ministarstva inostranih poslova Albanije da otvori konzularno predstavništvo na jugu Srbije, javlja Beta.

Navodeći da Nacionalni savet Albanaca kao institucija ima zakonska ovlašćenja da uputi takvu inicijativu, Mustafa je za agenciju Beta ocenio da bi otvaranje konzulata Albanije u Bujanovcu ili Preševu "poboljšalo položaj Albanaca u tim opštinama, kao i odnose Srbije i Albanije".

- Dopis je poslat od strane Nacionalnog saveta Albanaca, ali je sve ostalo što se tiče otvaranja konzulata u nadležnosti ministarstava inostranih poslova Srbije i Albanije i ide diplomatskim kanalima, tako da nemam informacije o tome da li će i kada naš zahtev biti usvojen - rekao je Mustafa.

On je ocenio da "nije logično da Albanija ima ambasadu u Beogradu, a da nema konzularno predstavništvo u Bujanovcu ili Preševu, gde živi najveći broj Albanaca".

- Otvaranje konzulata Albanije bi mnogo doprinelo očuvanju kulturnog integriteta Albanaca u Preševskoj dolini, a bilo bi i od velike pomoći studentima koji studiraju na univerzitetu u Tirani.

To bi doprinelo i ispunjenju uslova na putu pridruživanja Evropskoj uniji i poboljšanju dobrosusedskih odnosa Srbije i Albanije - rekao je Mustafa.

Najnovije vesti

Milan Makarić. Foto FK Radnik Makarić se vratio u Radnik »

Vranje - Napadač Milan Makarić, jedan od najboljih napadača lige do pretrprošle sezone, vratio se u surdulički Radnik, g...