Međunarodna nagrada za strip vranjskom đaku Jovanu Trajkoviću

Jovan Trajković, učenik 3/2 OŠ Svetozar Marković u Vranju, osvojio je specijalnu nagradu za strip na međunarodnom konkursu Čuva nas i vodi ruka, Karadžića Vuka.

Na konkurs je stiglo nekoliko stotina likovnih radova iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Rumunije i žiriju nije bilo lako da odabere najbolje.

Jovanov mentor i učitelj Miomir MiDej Dejanović kaže za Vranje News da je Jovan kroz svoj strip progovorio o tradicionalnim srpskim običajima.

"Još jednom smo pokazali da je strip veoma pogodan za obradu najraznovrsnijih tema i da on čitaocima omogućava da na brz i zanimljiv način dođu do nekih novih i korisnih saznanja.

Zadovoljstvo nam je što smo i mi doprineli da se za Vranje čuje u međunarodnim okvirima", kaže Dejanović.

On dodaje da njega i njegove đake posebno raduju uspesi na međunarodnim nadmetanjima.

"Na njima su kriterijumi strogi, a konkurencija jaka", navodi Dejanović.

Učenik Jovan Trajković je za postignuti uspeh na ovom međunarodnom konkursu, pored diplome, dobio i medalju, koja ga je, kako kaže, najviše obradovala.

Učitelj Dejanović dobio je pohvalu za mentorstvo i očuvanje srpskog kulturnog identiteta.

Podsećanja radi, Jovan je i ranije beležio uspehe na nadmetanjima u crtanju.

Osvojio je treće mesto na republičkom likovnom konkursu Srbija, doživi!, koji je raspisao Dečji kulturni centar u Beogradu, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije.

Za likovne radove u okviru međunarodnog projekta Recite glasno, neka čuju ljudi kakve mogućnosti Svemir nudi, Jovan je dobio zahvalnicu od organizacije Oaza znanja u Podgorici.

Zahvalnicu je dobio i na 24. Balkanskoj smotri mladih strip-autora.

Ljubav i znanje

Međunarodni konkurs Čuva nas i vodi ruka, Karadžića Vuka raspisuje se s ciljem motivisanja dece da na stvaralački način pokažu svoju ljubav prema domovini, kao i znanje koje imaju o srpskim znamenitim ličnostima, srpskim običajima, tradiciji, narodnoj nošnji, o prirodnim bogatstvima Srbije i brojnim značajnim spomenicima kulture, crkvama, manastirima... Deci je pružena prilika da svoje ideje pretoče u umetnička dela i da kroz njih promovišu srpsku zemlju, narod, jezik i kulturu. Konkurs je raspisalo Udruženje Čuvari detinjstva iz Niša.

Najnovije vesti