Manić Vladi: Kad ćete rekonstruisati Dositejevu školu u Vranju

Dejan Manić, poslanik Jedinstvene Srbije (JS) iz Vranja u utorak je u Skupštini Srbije od premijerke Ane Brnabić i ministara Marka Blagojevića (javna ulaganja) i Đorđa Milićevića (prosveta) zatražio informaciju kad će biti rekontruisana Osnovna škola Dositej Obradović u Vranju.

"U Vranju su renovirane ili adaptirane gotovo sve škole, osim Dositejeve.

Reč je o najstarijoj školi u Vranju, sagrađenoj 1959/60. godine, a potom u dva navrata dograđivanoj zbog povećanja broja učenika - 1974. i 1990. godine.

Škola je danas, posle toliko godina, u veoma lošem stanju, kada je reč o prostranosti, bezbednosti, građevinskog stanja i zbog svega toga roditelji se odlučuju da upisuju decu u druge škole, koje su u međuvremenu adaptirane i sređene.

Dobro je da postoji projekat, čija je treća verzija prihvaćena početkom 2022. godine i na taj projekat je izdata dozvola za rekonstrukciju i izvođenje građevinskih radova.

Prilikom posete Vranju u martu ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će se obezbediti sredstva za rekonstrukciju ove škole", kazao je Manjić u skupštini.

On je, postavljajući poslaničko pitanje, zahtevao da mu premijerka i pomenuti ministri dostave informaciju o tome da li su obezbeđena sredstva za rekonstrukciju Dositejeve škole i ukoliko nisu "da li će škola ući u program za rekonstrukciju za neki naredni period".

Ono što treba da se uradi u ovoj školi, rekao je Manić, je rušenje i izgradnja nove fiskulturne sale, zamena spoljne i unutrašnje stolarije, postavljanje novih podova u svim uionicama, zamena dela krovne konstrukcije i kompletnog krova škole, rekonstrukcija kanalizaione i vodovodne mreže, rekonstrukcija električnih instalacija i ugradnja rasvete u učionicama, adaptacija preko 500 kvadrata tavanskog prostora za nastavne i druge namene, stvaranje prostornih uslova za rad đačke kuhinje i trpezarije, prošienje školske biblioteke za četrdesetak kvadrata, konverzija energenata i prelazak na jeftiniji način grejanja, izgradnja nove ograde oko školskog dvorišta, rampi za invalide, igrališta za mali fudbal

OŠ Dositej Obradović svojevremeno je imala i po 1.500 učenika u generaciji.

Danas je taj broj duplo manji.

Komentari

Napokon da se neko pita za najstariju školu u Vranju tj. uopšte za Vranje i njihovih problema koji se gomilaju godinama a svi ćute i poslušno klimaju glavom i tasterima ispred njih. Bili smo tako među prvima za izgradnju stadiona a sad nas nigde nema pitaj Gospodine Maniću jer ti jedini izgleda možeš da nam pomogneš u rešavanju problema Vranja a ne o problemima nuklearke u Ukraini.

Najnovije vesti