Lideri Albanaca sa juga bi glasali za rezoluciju o pripajanju Kosovu

Politički predstavnici Albanaca iz opština Preševo Medveđa i Bujanovac pozvali su u ponedeljak Skupštinu Kosova da usvoji rezoluciju sa ciljem otvaranja granica i njihovo povezivanje sa Kosovom.

Oni su u Prištini razgovarali sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem koji se zalaže za ideju korekcije granica.

Ona podrazumeva pripajanje tzv. "Preševske" doline Kosovu.

Nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, politički predstavnica Albanaca iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa poručili su da su na sastanku sa Tačijem zatražili da skupština Kosova usvoji rezoluciju koja bi podržala njihov zahtev da se ujedine sa Kosovom, javlja Glas Amerike.

- Sledećih dana ćemo da se sastanemo sa šefovima parlamentarnih grupa i od njih ćemo da zatražimo da pokrenu ovu sednicu što je pre moguće - rekao je predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi.

Predsednik Kosova demantovao je navode pojedinih medija da će u sredu posetiti takozvanu Preševsku dolinu.

- Okolnosti su trenutno takve da Beograd ne smatra da je moja prisutnost tamo opravdana i korisna.

Nisam poslao zahtev, jer mogu pretpostaviti koji će biti njihov odgovor", rekao je Tači.

Predsednik Kosova osvrnuo se i na posetu Aleksandra Vučića Kosovu rekavši da poziv za mir i veličanje figura, kao što je Slobodan Milošević ne idu zajedno.

-Veličanje figure dželata Balkana Slobodana Miloševića, i ostalih generala, i poruke o miru i razumevanju, ne idu paralelno jedna s drugom.

Prema tome ocenjujem da je to bio jedan pogrešan stav, nepotreban, i koji ni malo ne pomaže kreiranju bolje atmosfere u dijalogu - kazao je Tači.

Predsednik Kosova rekao je više puta proteklih nedelja da će zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe za pripajanjem Kosovu predstaviti u Briselu.

Tači je više puta ponovio i da to ne podrazumeva bilo kakvu razmenu teritorija sa Srbijom, već da je to kako je kazao legitiman zahtev Albanaca takozvane Preševske doline na osnovu referenduma koji je održan 1992. godine.

Najnovije vesti