Komrad nabavio dva nova specijalizovana vozila FOTO/VIDEO

Dva nova specijalizovana vozila za prevoz smeća i čišćenje saobraćajnica Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Komrad prezentovana su novinarima u sredu, na lokaciji polupodzemnih kontejnera kod Gimnazije Bora Stanković u Vranju.

Direktor Komrada Zoran Dimitrijević rekao je pred predstavnicima medija da je nabavka ovih vozila veoma bitna za preduzeće i da osim doprinosa čistijem gradu donosi i znatne uštede.

- Jedno vozilo je autosmećar, kamion specifične namene sa tzv. "radnom rukom" koje smo nabavili u januaru, a drugo "čistilica", vozilo koje Vranje već duže nije imalo u upotrebi, a dobili smo ga pre desetak dana.

Ovaj savremeni vozni park veoma će doprineti da poboljšamo naše usluge ka građanima i smatram da nijedna lokalna samouprava u Srbiji, osim velikih gradova, nije na ovaj način osavremenila svoj vozni park - kazao je Dimitrijević.

On je precizirao da nabavka ovih vozila, zajedno sa investicijom postavljanja polupodzemnih kontejnera u gradu, iznosu oko 500.000 evra.

Izvršna direktorka u Komradu Nela Cvetković, govoreći o planovima preduzeća u vezi sa sanitarnom deponijom "Meteris", podsetila je da su se njeni kapaciteti popunil.

Sada se, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje je potpisalo ugovor sa nemačkom razvojnom bankom KfW, planira dobijanje novog deponijskog kapaciteta, tj. proširenje postojećeg koji će prerasti u Regionalni centar za upravljanje otpadom.

- Usvojeni su ili se usvajaju međuopštinski sporazumi lokalnih samouprava u okrugu u vezi sa tim projektom koji će, osim u Vranju, biti realizovan i u Kruševcu u ukupnoj vrednosti od 33 miliona evra.

Očekujem da za mesec dana već imamo dozolu za realizaciju investicije, a na skupštinskom zasedanju u četvrtak nas očekuje usvajanje odluke o izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Meteris" Vranje.

U narednom mesecu očekujemo i idejno rešenje kada će se znati tačna površina deponije i koji će sve prateći sadržaji postojati - rekla je Cvetkovićeva.

Vesna Stefanović, rukovodilac operativnih poslovnih jedinica u Komradu, podsetila je da je u Vranju na sedam lokacija postavljeno 26 polupodzemnih kontejnera.

- Plan je da do kraja kalendarske godine nabavimo još dvadesetak ovakvih kontenera koji će biti postavljeni na pet lokacija.

Imajući u vidu da smo ih dosad instalirali uglavnom u užem centru grada, ubuduće ćemo se malo proširiti ka periferiji na zadovoljstvo naših korisnika - kazala je ona.

Ukazujući da je u ovom periodu, nakon zime i snega na gradskim ulicama prisutna veća količina rizle i peska, Komrad je iz tog razloga nabavio "čistilicu" većeg kapaciteta, koja bi trebalo da reši problem nanosa tog materijala na kolovozu.

- Nabavkom te čistilice pokrićemo više od 300.000 kvadrata ulica i javnih površina u gradu što nam sada daje prostor da ljudstvo angažujemo na drugim lokacijama kako bismo grad učinili čistijim, lepšim i urednijim u susret predstojećim praznicima i proleću - kazala je Stefanovićeva.

Vladimir Simonović, tehnički rukovodilac u Komradu, naglasio je da se sa modernizacijom voznog parka smanjuju troškovi iznošenja smeća.

- Bliži smo našim korisinicma, brže dolazimo do njih, pristupačne su nam sve ulice u gradu.

Apelovao bih na svest naših sugrađana, da povedu računa o tome gde odlažu smeće, odnosno da to ne čine ostavljajući ga pored već da ga odlažu u kontejnere kako bi nam olakšali posao.

Koliko smo mi zaslužni za čistoću grada, toliko su i građani, zato ovaj apel - rekao je Simonović.

JKP Komrad je javno preduzeće čiji su prioriteti rada održavanje higijene grada, zaštita i očuvanje životne sredine.

Najnovije vesti