Počelo korišćenje polupodzemnih kontejnera u Vranju FOTO/VIDEO

Polupodzemni kontejneri, koji su pre mesec i po dana instalirani u Vranju, posle proteka određenog perioda "naleganja" spremni su za upotrebu, izjavio je u petak pred novinarima v.d. direktora Javnog komunalnog preduzeća Komrad Zoran Dimitrijević.

U petak je u Vranju za novinarske ekipe i javnost održana demonstracija pražnjenja novoinstaliranih polupodzemnih kontejnera na lokaciji kod vranjske gimnazije.

Prostor oko njih je uređen postavljanjem kocke tako da je pristup građanima za korišćenje novog načina odlaganja, odnosno prikupljanja smeća obezbeđen na adekvatan način.

Podsećanja radi, deset polupodzemnih kontejnera nabavio je Grad Vranje iz Fonda za zaštitu i unapređenje životne sredine, a instaliranje je počelo u aprilu na predviđene četiri lokacije u gradu.

- Ono što je najbitnije da će ovi stari, metalni kontejneri, od danas biti zamenjeni ovim novim, polupodzemnim.

Kapacitet jednog polupodzemnog zapravo zamenjuje četiri metalna kontejnera.

Konkretno, na ovoj lokaciji kod gimnazije smo dva puta dnevno praznili kontejnere.

Od danas ćemo, sasvim je sigurno, to činiti samo jednom dnevno

Predstoji nam nabavka kamiona podizača koji će uz upravljanje operatera raditi ovaj posao praktično sam, čime ćemo imati uštedu u radnoj snazi - rekao je Dimitrijević.

Izvršna direktorka Komrada Nela Cvetković rekla je da očekuje od sugrađana da povedu malo više računa u primarnoj selekciji otpada i odabiru namenskih kontejnera za svaku vrstu otpada pojedinačno.

- Četiri kontejnera predviđena su samo za komunalni otpad, dva za staklenu i četiri za pet ambalažu - podsetila je Cvetkovićeva.

Gordana Božić, direktorka novosadske firme koja zastupa finski brend "Molok" za proizvodnju polupodzemnih kontejnera, kazala je novinarima da je ovaj izum u Finskoj patentiran pre 28 godina.

- Prednost ovog sistema je što se na malo prostora može sakupiti mnogo smeća.

Navike naših ljudi sa da kese ostavljaju pored kontejnera sa smećem, posle instaliranja polupodzemnih u Vranju očekujemo da će se te navike promeniti - rekla je Božićeva.

Loakcije na kojima će biti kontejneri su u blizini Gimnazije Bora Stanković, na parkingu ispred Gradske biblioteke, u blizini OŠ Vuk Karadžić i lokacija preko puta gradske crkve.

Jedan polupodzemni kontejner ima kapacitet kao četiri obična metalna kontejnera od 1,1 metra kubnog koje je grad dosad koristio u naseljima na svom području.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti