Komandantu Lešiju u Trnovcu podižu mauzolej na nekoliko stotina kvadrata

Vranje - Veliki mauzolej posvećen pokojnom Ridvanu Ćazimiju poznatom pod nadikom Vaja, i još poznatijem po ratnom nadimku Komandant Leši, gradi se u neposrednoj blizini sela Veliki Trnovac kod Bujanovca.

Objekat će se prema nezvaničnim informacijama prostirati na nekoliko stotina kvadrata.

Kako se govori investitori imaju uredne dozvole za izgradnju kompleksa.

Ideju i izgradnju pokrenulo je Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) i Ćazimijeva porodica.

Objekat bi navodno trebalo da bude gotov do 24. maja, kada se navršava dve decenije od njegove pogibije.

Podsećanja radi, Lešiju je, na ulazu u Veliki Trnovac, posle sukoba na jugu Srbije 2002. godine podignut monumentalni spomenik.

Govori se da je veoma poštovan kod Albanaca na jugu Srbije, a u njegovu čast se svake godine održava se četvorodnevna manifestacija Dani komandanta Lešija.

Dobio je i muzej koji je otvoren 26. novembra 2012. godine u Velikom Trnovcu.

Podigli su ga lokalni Albanci uz pomoć albanske dijaspore.

U njemu su izložene lične stvari kapetana Lešija - fotografije, uniforma, oružje kao i džip u kome je ubijen.

GRADI SE, NE GRADI SE

Portal Bujanovačke objavio je da je Mustafa Ališani, predsednik Mesne zajednice Veliki Trnovac, najpre negirao gradnju mauzoleja.

- Pogrešna vam je informacija – glasio je odgovor Ališanija na pitanje da li se u selu gradi memorijal za Ridvana Ćazimija.

On je, međutim, precizirao da Mesna zajednica "ne gradi ništa", što ne znači da ne gradi neko drugi.

- Ja kao predsednik MZ ne mogu da znam za sve što se gradi u selu – odgovorio je na ponovljeno pitanje.

Sa predstavnicima udruženja nije stupljeno u kontakt.

PROFIL

Ridvan Ćazimi bio je jedan od lokalnih komandanata OVPMB. Bio je, prema Vikipediji, i borac Oslobodilačke vojske Kosova, navodno pod direktnom komandom Adema Jašarija čiju je sliku u vreme sukoba na jugu Srbije držao u svom štabu u Končulju, nedaleko od Bujanovca. Uz Šefketa Muslijua, Muhameda Džemajlija i Mustafu Šaćirija komandovao je OVPMB 1999−2001. godine, učestvovao u mnogim terorističkim napadima i bio šef pregovaračke delegacije OVPMB u svim razgovorima. Bio je zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane (zona oko regionalnog puta Bujanovac - Gnjilane). Komanda njegovog sektora je bila u selu Veliki Trnovac. Komandovao je grupom od 600 do 700 terorista (112. brigada) koja se dovodi u vezu sa najviše terorističkih napada tokom sukoba na jugu Srbije. Pred kraj sukoba najavio je da će poslednji predati oružje, ali da će ga ipak predati. Tada je upozorio i da će OVPMB žestoko odgovoriti na svaku provokaciju od strane srpskih snaga prilikom ulaska u Kopnenu zonu bezbednosti. U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO-a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB. Po tom sporazumu VJ je trebalo da uđe u sektor B Kopnene Zone Bezbednosti do 31. maja 2001. godine. Ćazimi je poginuo svega tri dana nakon toga, 24. maja 2001. godine, tokom sukoba OV PMB i Združenih snaga bezbednosti na brdu Guri gat (Crni kamen) kod Velikog Trnovca koji je trajao od 11.30 do 15.00 časova. Ubijen je snajperskim hicem.

Najnovije vesti

Foto ilustracija UC Od petka skuplje cigarete »

Vranje - Nakon što je Vlada Srbije povećala akcize na cigarete za dinar i po, počele su spekulacije o tome kada će pušač...