Komandantu Lešiju u Trnovcu podižu mauzolej na nekoliko stotina kvadrata

Vranje - Veliki mauzolej posvećen pokojnom Ridvanu Ćazimiju poznatom pod nadikom Vaja, i još poznatijem po ratnom nadimku Komandant Leši, gradi se u neposrednoj blizini sela Veliki Trnovac kod Bujanovca.

Objekat će se prema nezvaničnim informacijama prostirati na nekoliko stotina kvadrata.

Kako se govori investitori imaju uredne dozvole za izgradnju kompleksa.

Ideju i izgradnju pokrenulo je Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) i Ćazimijeva porodica.

Objekat bi navodno trebalo da bude gotov do 24. maja, kada se navršava dve decenije od njegove pogibije.

Podsećanja radi, Lešiju je, na ulazu u Veliki Trnovac, posle sukoba na jugu Srbije 2002. godine podignut monumentalni spomenik.

Govori se da je veoma poštovan kod Albanaca na jugu Srbije, a u njegovu čast se svake godine održava se četvorodnevna manifestacija Dani komandanta Lešija.

Dobio je i muzej koji je otvoren 26. novembra 2012. godine u Velikom Trnovcu.

Podigli su ga lokalni Albanci uz pomoć albanske dijaspore.

U njemu su izložene lične stvari kapetana Lešija - fotografije, uniforma, oružje kao i džip u kome je ubijen.

GRADI SE, NE GRADI SE

Portal Bujanovačke objavio je da je Mustafa Ališani, predsednik Mesne zajednice Veliki Trnovac, najpre negirao gradnju mauzoleja.

- Pogrešna vam je informacija – glasio je odgovor Ališanija na pitanje da li se u selu gradi memorijal za Ridvana Ćazimija.

On je, međutim, precizirao da Mesna zajednica "ne gradi ništa", što ne znači da ne gradi neko drugi.

- Ja kao predsednik MZ ne mogu da znam za sve što se gradi u selu – odgovorio je na ponovljeno pitanje.

Sa predstavnicima udruženja nije stupljeno u kontakt.

PROFIL

Ridvan Ćazimi bio je jedan od lokalnih komandanata OVPMB. Bio je, prema Vikipediji, i borac Oslobodilačke vojske Kosova, navodno pod direktnom komandom Adema Jašarija čiju je sliku u vreme sukoba na jugu Srbije držao u svom štabu u Končulju, nedaleko od Bujanovca. Uz Šefketa Muslijua, Muhameda Džemajlija i Mustafu Šaćirija komandovao je OVPMB 1999−2001. godine, učestvovao u mnogim terorističkim napadima i bio šef pregovaračke delegacije OVPMB u svim razgovorima. Bio je zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane (zona oko regionalnog puta Bujanovac - Gnjilane). Komanda njegovog sektora je bila u selu Veliki Trnovac. Komandovao je grupom od 600 do 700 terorista (112. brigada) koja se dovodi u vezu sa najviše terorističkih napada tokom sukoba na jugu Srbije. Pred kraj sukoba najavio je da će poslednji predati oružje, ali da će ga ipak predati. Tada je upozorio i da će OVPMB žestoko odgovoriti na svaku provokaciju od strane srpskih snaga prilikom ulaska u Kopnenu zonu bezbednosti. U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO-a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj demobilizaciji OVPMB. Po tom sporazumu VJ je trebalo da uđe u sektor B Kopnene Zone Bezbednosti do 31. maja 2001. godine. Ćazimi je poginuo svega tri dana nakon toga, 24. maja 2001. godine, tokom sukoba OV PMB i Združenih snaga bezbednosti na brdu Guri gat (Crni kamen) kod Velikog Trnovca koji je trajao od 11.30 do 15.00 časova. Ubijen je snajperskim hicem.

Najnovije vesti