Počinju Dani komandanta Lešija

Vranje/Bujanovac - Albanci na jugu Srbije i ovog 25. maja obeležavaju godišnjicu pogibije Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao "Komandant Leši", jednog od vođa bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), koja se 2000/01. godine sukobila sa državnim snagama bezbednosti u Kopnenoj zoni.

Manifestacija "Dani komandanta Lešija", koju zvanično organizuje Mesna zajednica Veliki Trnovac, počinje u ponedeljak u podne polaganjem venaca na njegovom grobu i posetom muzeju posvećenom Ćazimiju u ovom selu kod Bujanovca.

Nakon toga sledi odlazak do spomenika na brdu Guri gat iznad Trnovca, gde je 24. maja pre 19 godina poginuo Komandant Leši od snajperskog hica.

Portal Bujanovačke javlja da će centralna manifestacija biti svečana akademija u ponedeljak od 17 sati u maloj sali bujanovačkog Doma kulture.

Zbog pandemije koronavirusa neće biti masovnih sportskih i kulturnih događaja kao ranijih godina.

Podsećanja radi, gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri u Vranju zatražila je prošle godine u ovo vreme od vlasti u Srbiji da zabrani održavanje manifestacije "Dani komandanta Lešija", obrazlažući u saopštenju da je "sramno i nedopustivo da se na teritoriji države Srbije slavi i veliča čovek koji je predvodio oružanu pobunu Albanaca na jugu države, te da je manifestacija "promocija albanskog seperatizma i stvaranja Velike Albanije koju podržava lokalna vlast u Bujanovcu".

KOMANDANT LEŠI

Ridvan Ćazimi je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) koja se 2000. sukobila sa državnim snagama bezbednosti. Diplomirao je mašinstvo, ali je radio kao krojač i bio vlasnik butika u Bujanovcu. Otac je četvoro dece. Učestvovao je u borbama na području Hrvatske i BiH ratujući protiv Srba, a borio se i u redovima Oslobodilačke vojske Kosova. Bio je zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane (zona oko regionalnog puta Bujanovac - Gnjilane). Komanda njegovog sektora je bila u selu Veliki Trnovac. Pred kraj sukoba na jugu Srbije najavio je da će poslednji predati oružje, ali da će ga ipak predati. Tada je upozorio i da će OVPMB žestoko odgovoriti na svaku provokaciju od strane srpskih snaga prilikom ulaska u Kopnenu zonu bezbednosti. Sukob je okončan 20. maja 2001. godine potpisivanjem Končuljskog sporazuma kojim je predviđena demobilizacija OVPMB. Ovaj dokument potpisali su tadašnji predstavnici NATO i međunarodne zajednice, dok je jedan od potpisnika sa albanske strane bio Ćazimi.

Najnovije vesti