Kolonija Vranje 2019 pred publikom: Nedodirljivi deo sebe FOTO/VIDEO

U Galeriji Narodnog univerziteta otvorena je izložba radova nastalih na internacionalnoj Likovnoj koloniji "Vranje 2019".

Ovogodišnja likovna kolonija okupila je sedmoro umetnika iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Francuske i troje umetnika iz Vranja, rečeno je na otvaranju.

- Nikada od ustanovljenja nam ova likovna kolonija nije iznedrila ovoliko umetničkih dela, a posebno je značajan vajarski rad Velimira Karavelića i Marjana Stankovića - poprsje Oca Justina Popovića - za koje uskoro očekujemo i postament u duborezu, rad našeg lokalnog duboresca Zorana Đorđevića.

Tokom nedelje trajanja likovne kolonije imali smo sjajne goste i umetnike i nadam se da će publika uživati u njihovim delima - rekla je direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević.

Vranjski vajar Marjan Stanković, koji je tokom kolonije radio sa Karavelićem, kazao je da je to za njega bilo neprocenjivo iskustvo.

Osim zajedničkog rada, za slikare je tokom trajanja kolonije organizovano druženje i obilazak kulturno-istorijskih lokacija na području grada.

To je umetnicima dalo energiju i inspiraciju za stvaranje novih dela.

Slikarka iz Hrvatske Eva Meštrović zahvalila se na otvaranju izložbe što je ceo kolektiv Narodnog univerziteta, tokom sedam dana kolonije, u svakom momentu bio dostupan za sve učesnike.

- Iskustvo je bilo predivno i bogato.

Svako od učesnika ostavio je trajno gradu Vranju jedan suptilni, nepresušni i nedodirljivi deo sebe - rekla je Metrovićeva.

Ljubitelji umetnosti moći će da pogledaju radove nastale na Likovnoj koloniji do 4. oktobra.

Galerija Narodnog univerziteta otvorena je radnim danima od 8 do 20 časova.

Najnovije vesti