Početak Likovne kolonije NU: Cirkulacija sinergije FOTO, VIDEO

Likovna kolonija datira na ovom prostoru još od 1974. godine; nekada se zvala "Prohor Pčinjski", a ova kolonija ustanovljena je 2002. godine i predstavlja njen nastavak.

Sa dosadašnjih kolonija imamo oko 130 slika koje su učesnici poklanjali gradu, a koje se čuvaju u depou - rekla je na otvaranju kolonije Vesna Marinković Stanković, dugogodišnje voditeljica Likovne radionice Narodnog univerziteta u Vranju.

Dobrodošlicu gostima i domaćim slikarima iz Vranja, učesnicima kolonije, poželela je i kustos Galerije NU Jovana Nastić, rekavši da se nada da je ovogodišnja kolonije prilika za stvaranje, ali i druženje, početak međusobne saradnje slikara na duže staze.

- Nadam se da ćete poneti lepe utiske iz našeg grada i kolektiva i očekujemo vas opet na našoj koloniji u budućnosti.

Sve dela koja ovde stvorite biće izložena na kolektivnoj izložbi što je takođe tradicija ove kolonije - rekla je Nastićeva.

Duška Radunović, slikarka našeg porekla koja živi i stvara u Parizu, potencirala je da je "napokon u Vranju", gradu koji je oduvek želela da poseti.

- Od detinjstva maštam da dođem u ovaj grad i oduvek sam ga doživljavala kao nešto posebno, nadam se da ću takve utiske steći i na licu mesta - rekla je Radunovićeva.

Slikarka iz Splita Eva Meštrović rekla je za Vranje News da je prvi put na Likovnoj koloniji u Vranju i da se u poslednje dve godine bavi tematskim ciklusom koji je deo njenog diplomskog rada.

- Na ovoj koloniji očekujem cirkulaciju sinergije, druženje i dosta novog iskustva za mene - kazala je mlada hrvatska umetnica u izjavi za Vranje News.

Dina Ristovska, slikarka iz Skoplja, na koloniji očekuje produktivno druženje i značajno iskustvo za njen dalji stvaralački rad, imajući u vidu da, kako je rekla za Vranje News, prvi put učestvuje na nekoj slikarskoj koloniji.

UČESNICI

Učesnici Likovne kolonije Vranje 2019. ove godine su Duška Radunović (Francuska), Eva Meštrović (Hrvatska), Dina Ristovska (Makedonija), Ivan Šumanov (Bugarska), Velimir Karavelić (Beograd), Aleksandar Radović (Kosovo Polje) i Slađana Arizanović (Vranje). Pridružiće im se vranjski slikari Mita Ristić, Nikola Nikolić i Zoran Đorđević (duborez).

Učesnici ovogodišnje kolonije dolaze iz Francuske, Hrvatske, Bugarske, Makedonije i Srbije.

Ove godine veliki broj umetnika iz Vranja biće gosti kolonije i oni će, zajedno sa ostalim učesnicima, stvarati umetnička dela koja ostaju na poklon Gradu Vranju.

- Narodni univerzitet Vranje poziva sve zainteresovane umetnike da nam se pridruže tokom trajanja Likovne kolonije - poručeno je još jednom na otvaranju.

Manifestacija se ove godine održati osamnaesti put.

Na njoj prema tradiciji učestvuje sedam umetnika, a kolonija traje sedam dana.

PROGRAM

Ponedeljak, 22.07.2019. god.

11:00 sati - otvaranje Kolonije.

Utorak, 23.07.2019. god.

11:00 sati - Prijem kod gradonačelnika grada Vranja,

- popodnevni rad u Koloniji.

Sreda, 24.07.2019. god.

Tokom prepodneva, obilazak kulturno- istorijskih spomenika u Vranju,

- popodnevni rad u Koloniji.

Četvrtak, 25.07.2019. god.

Tokom prepodneva, obilazak kulturno- istorijskih spomenika u Vranju,

- popodnevni rad u Koloniji.

Petak, 26.07.2019. god.

U prepodnevnim satima odlazak u manastir Sv. Prohor Pčinjski

- popodnevni rad u Koloniji.

Subota, 27.07.2019. god.

Celodnevni rad u Koloniji

Nedelja, 28.07.2019. god.

Zatvaranje Kolonije

Najnovije vesti