Vajar Karavelić demonstrirao otkucavanje poprsja, Justin ostaje Vranju VIDEO

Na poprsju Svetog oca Justina Popovića, vajarskom radu na kome od ponedeljka i početka Likovne kolonije Vranje 2019 radi beogradski vajar Velimir Karavelić, u subotu je obavljen čin tzv. "otkucavanja", odnosno izdvajanje poprsja iz kalupa.

Reč je o radu koji predstavlja lik Oca Justina, visine šezdesetak centimetara, izrađenom u glini, dok bi, kako je najavio Karavelić, dovršetak poprsja u belom mermeru trebalo da bude okončan tokom sledeće godine.

Ideju je na prijemu kod predsednika Skupštine grada Dejana Tričkovića u prvoj fazi kolonije inicirao vranjski slikar Mita Ristić.

Prihvaćena je sa obostranim oduševljenjem, a Karavelić je sa mnogo elana prionuo na posao.

Karavelić se, kako je rekao, uglavnom opredeljuje za srednjevekovne motive.

Međutim, boravak na Likovnoj koloniji u Vranju inspirisao ga je da uradi poprsje velikog vranjskog teologa Oca Justina Popovića.

Specijalnost u radu mu je kamen, ali je ovo poprsje uradio u glini.

- Ovi motivi su jako pogodni za glinu, jer kamen ne dozvoljava tehničke "vratolomije", traži mirnoću, čistinu, mir, plitke forme.

Glina je pak večni materijal, materijal sećanja, zahvaljujući tom materijalu imamo mnoga saznanja o planeti iz davne prošlosti - kazao je Karavelić za Vranje News.

Karavelić je i ranije bio učesnik ove kolonije, dok se zvala "Prohor Pčinjski", a na Likovnoj koloniji Vranje 2019, koja je sledbenik napred pomenute, je kako kaže uživao.

Postament u duborezu za ovo poprsje uradiće vranjski duborezac Zoran Đorđević takođe jedan od učesnika Likovne kolonije Vranje 2019.

Po rečima učesnika kolonije Karavelić je spreman da u dogledno vreme uradi i Justinovu bistu u mermeru, koja bi bila postavljena na nekoj od lokacija u užem centru Vranja, dok će ovo poprsje Oca Justina dobiti svoje mesto u zgradi Gradske uprave.

Likovna kolonija u Vranju završiće se u nedelju.

Na njoj prema tradiciji učestvuje sedam umetnika i traje sedam dana.

Održava se već osamnaest godina, a poslednjih pet je međunarodnog karaktera.

Običaj je da učesnici gradu Vranju ostavljaju po jedno umetničko delo.

Sa dosadašnjih kolonija poklonjeno je oko 130 slika koje se čuvaju u depou Narodnog muzeja.

Kako je u subotu tekao proces "otkucavanja" poprsja Oca Justina pogledajte u video materijalu koji sledi.

PROFIL

Velimir Karavelić rođen je 1952. godine u Budisavcima kod Peći. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Prištini, u klasi profesora Svetomira Arsića Basare, a magistarske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
Učestvovao na oko 200 grupnih izložbi. Član je ULUS-a. Izlagao je grupno i samostalno u Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Leskovcu, Kumanovu, Skoplju, Kumanovu, Požegi, Užicu, Priboju, Arilju, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Čačku, Beogradu, Vršcu , Prijepolju... Dobitnik je nagrade za skulpturu na Akademiji umetnosti, nagrade za portret u Kumanovu, treće nagrade za spomenik Desanki Maksimović u Beogradu, nagrade za spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju u Novom Sadu, nagrade za spomenik Kosti Stamenoviću u Leskovcu, prve nagrade Kulturno prosvetne zajednice Užice, prve nagrade za skulpturu "Malina" u Arilju – izvedena skulptura; prve nagrade za spomenik Knezu Lazaru u Gnjilanu – izvedena skulptura; prve nagrade za spomenik trubi u Guči – izvedena skulptura; nagrade „Beli anđeo“ u Prijepolju i
dobitnik Blagodarnice Odbora Pravoslavnog Bratsva "Svati Knaz Lazar" 2007.

Najnovije vesti