Kamberi: Srbija šalje poruku da joj Albanci sa juga nisu potrebni

Problemi Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi treba da budu uključeni u briselski dijalog Srbije i Kosova, smatra predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

On je, gostujući u programu televizije N1, ocenio da Srbija "dugoročnim nepokazivanjem volje da ih integriše u društvo, pokazuje da ih ne želi".

U srpsko-albanski dijalog o rešenju statusa Kosova, predsednik Kosova Hašim Tači uveo je priču o “korekciji granica” i referendumu za pripajanje tzv. "Preševske doline" Kosovu, a na tu nit nadovezao se i prvi čovek Bujanovca Šaip Kamberi.

- Ukoliko se pitanje "Preševske doline" postavi u briselskom dijalogu, mora se postaviti kao celovito, jer će parcijalna rešenja sigurno dovesti do humanitarnih katastrofa, gde će se ljudi iseliti - naveo je Kamberi.

Ovaj albanski lider objasnio je da ideja o korekciji granice nije nova, ali i da nema konačnog dogovora bez rešavanja problema Albanaca juga Srbije.

- Smatramo da neće postojati potpun sporazum između Kosova i Srbije, neće biti stabilnosti ukoliko se ne reše ili se ostave po strani životna pitanja koja muče Albance tog regiona, a koja već 17 godina u dijalogu s Beogradom ne uspevamo da rešimo - rekao je Kamberi.

Kao glavne probleme, predsednik Bujanovca Kamberi naglašava nepriznavanje diploma, nedostatak udžbenika, kao i da su državne institucije koje deluju na lokalu "etnički čiste, odnosno bez Albanaca ili je njihov broj simboličan".

Kamberi se sastao i sa opozicionim kosovskim liderom Aljbinom Kurtijem iz Pokreta Samoopredeljenje, poznatim po ekstremnim stavovima, nakon čega je Kurti tražio da se poštuje nepriznati referendum Albanaca o pripajanju "Preševske doline" Kosovu iz 1992. godine.

Jednu od prvih konkretnijih izjava na temu Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je danas u Šidu izjavivši da se zalaže za “razgraničenje sa Albancima”, ali nije precizirao o kakvom se razgraničenju radi, kojim granicama i šta ko dobija ili gubi.

Najnovije vesti