Kamberi: Poruku Vacića je deo kampanje za dolazak SNS-a na vlast u Bujanovcu

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi izjavio je da njihovi zahtevi u vezi sa statusom albanske nacionalne manjine datiraju od 2002. godine i podsetio da je osnovni zahtev "integracija Albanaca u državne institucije".

Osim integracija Albanaca u državne institucije, Kamberi ističe i pitanje službene upotrebe jezika, kao i zahtev za službenom upotrebom nacionalne zastave.

Dodao je da postoje i veliki problemi kad je reč o obrazovanju.

- Ne postoji neko interesovanje za Bujanovac, za naše zahteve i pored činjenice da je Vlada Srbije je još 2013. godine prihvatila naš plan, plan od sedam tačaka, dala nalog svim ministarstvima da to ostvare, ali ništa od toga nije ostvareno - naglasio je Kamberi.

Dodao je da su njihovi zahtevi jasni, da su podneti Vladi 2013. kroz "Plan od sedam tačaka", a podsetio je da su 2017. godine imali razgovor i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

- On je na konferenciji za novinare označio kao veoma ljudske i na zakonu zasnovane zahteve, međutim od toga se ništa nije učinilo.

Dakle, potrebna je politička volja u Beogradu da se sedne i da se reševaju ovi problemi - naglasio je Kamberi.

Ocenio je da "hajka koja se često sprovodi od strane medija i državnih zvaničnika prema Kosovu utiče i na Albance u Srbiji.

- Etnička distanca je u Srbiji danas najveća upravo prema Albancima, i to nije na godinu dana, nego zadnih decenija.

Ništa se po tome nije uradilo.

Mi živimo ovde, mi nastojimo da ostvarimo naša prava u okviru institucija sistema.

Pokušali smo više puta da učestvujemo u dijalogu s Vladom, ali političko rešenje je moguće jedino naći ako ima političke volje u Beogradu.

Takvu volju mi do sada nismo videli - rekao je predsednik opštine Bujanovac.

Problemi nisu mogli, kaže, da se rešavaju od 2001.

- Onda je svakako najbolje rešenje da se u kontektu dijaloga Srbije i Kosova nađe rešenje u paketu za prava Albanaca ovog regiona, u smislu uspostavljanja reciprociteta sa pravima Srba na Kosovu - dodao je.

Kad se u Bujanovac "pošalje, po nalogu", naveo je Kamberi, "stranka koja želi da naruši harmoničnost koja postoji među građanima (Srpska desnica), dolazi do problema".

- Iako se radi od političkim marginalicima naša strahovanja su da je to dirigovano iz dela vlasti.

To je loša poruka koja se šalje svim građanima Bujanovca - rekao je predsednik bujanovačke opštine.

Poruku Srpske desnice shvatio je "kao poruku Aleksandra Vučića".

- Pokušavaju tamo gde SNS nije na vlasti, ne birajući sredstva, čak po pitanju uspostavljanja nekog novog konflikta Srba i Albanaca ovde, da se dođe na vlast - zaključio je Kamberi.

Najnovije vesti