Kamberi: Država mora da spreči fašizam Miše Vacića

Vranje/Bujanovac - Pretnje Miše Vacića unose nemir među stanovništvo opštine Bujanovac jer, iako se radi o političkom marginalcu, postoji strah da država, tj. neko mnogo moćniji, stoji iza toga, izjavio je predsednik opštine Šaip Kamberi u programu televizije N1.

- Simptomatično je što Vacić sa takvom retorikom dolazi u opštine gde SNS nije na vlasti - ocenio je Kamberi.

On je dodao u da u toj opštini "čekaju da država pokrene postupak".

- Postupak protiv takvog fašističkog govora - rekao je Kamberi gostujući na televiziji N1.

Ne radi se o strahu od političkog marginalca, već je strah šta ako se vlast ili deo vlasti krije iza toga i pokušava da ugrozi mir u Bujanovcu ili da stvaranjem veštačkih incidenata unese razdor između Albanaca i Srba - rekao je on.

Zbog govora lidera Srpske desnice Miše Vacića, na osnivanju odbora ove stranke u Bujanovcu krajem oktobra tužilaštvo je pokrenulo predistražni postupak.

Vacić je, međutim sa sličnom retorikom nastavio i u Šapcu.

- Ako je Bujanovac bio slučajan, nije slučajna druga ili treća opština koje je odabrao, a gde SNS nije na vlasti - rekao je Kamberi i dodao da "dolazak takvih opcija unosi strah među građane".

Kamberi je ocenio da su se pretnje "odnosile na političke opcije Srba u Bujanovcu koje nisu uz SNS".

- One su na udaru jer nisu sa SNS.

Namera je da se stvori atmosfera osude nekih političkih opcija da ne dobiju glasove Srba - rekao je Kamberi.

On je naveo da u Bujanovcu nisu zabeleženi međuetnički incidenti i dodao da su "odnosi među zajednicama korektni, a strane se poštuju".

– Po meni, to su fašističke izjave koje treba najoštrije osuditi - kazao je Kamberi.

Predsednik bujanovačke opštine rekao je on do sada "nije dobio informacije da li je pokrenuta istraga" i izrazio sumnju da se slučaj "možda zataškava".

– Nadamo se da će pravosuđe preduzeti prave mere - istakao je.

Čeka se da beogradska policija uzme Vacićevu izjavu

Portal Bujanovačke objavio je u petak saznanja odbijena direktno iz odeljenja Osnovnog tužilaštva u Bujanovcu o tome da je predistražni postupak protiv Miše Vacića "još u toku, jer je zatražena dopuna policijskog izveštaja".

– Tužilaštvo je zatražilo i saslušanje Miše Vacića, kako bi se i on izjasnio šta je mislio, kome je pretio i da li su te pretnje ozbiljne. Čekamo da ga Policijska uprava grada Beograda sasluša i dostavi nam izveštaj - rekao je Bujanovačkim rukovodilac odeljenja OJT Boban Nakić.

Najnovije vesti