Izbori za nacionalne savete manjina do kraja godine

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je u sredu da se raspisivanje izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina očekuje krajem avgusta ove godine.

Dimitrijević je, na sednici RIK, rekao da bi ovi izbori trebalo da budu održani „u zakonom propisanom roku od 90, odnosno 120 dana od dana raspisivanja“.

On je podsetio da ove izbore raspisuje Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Na sednici RIK usvojena je Odluka o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje neposrednih izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Predstavnik Stručne službe Skupštine Srbije Milan Čuljković rekao je da je „80 odsto predloženih izmena usklađivanje sa rešenjima koje je RIK uspostavio prilikom sprovođenja“ prošlogodišnjih izbora za predsednika Srbije.

U Odluci se, između ostalog, navodi da bi „prilikom predlaganja lica u biračke odbore načelnici uprava trebalo da vode računa o ravnomernoj zastupljenosti polova“.

Na sednici je odlučeno da će glasačke listiće i drugi izborni materijal za sprovođenje ovih izbora štampati Javno preduzeće „Službeni glasnik“ Beograd, a usvojena je i Odluka o naknadama, materijalnim i drugim troškovima za sprovođenje izbora.

Odlukom se, između ostalog, propisuje da predsednicima i zamenicima predsednika biračkih odbora pripada naknada za rad u odboru u iznosu od po 3.000 dinara, a članovima i zamenicima članova po 2.000 dinara.

Koordinatori radnih tela za rad na poslovima vezanim za sprovođenje izbora dobijaće jednokratnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara.

Utvrđen je godišnji plan javnih nabavki RIK za 2018. godinu i doneta odluka o pokretanju postupka javne nabavke, u iznosu od 2.500.000 dinara bez PDV, za prevodilačke usluge za potrebe sprovođenja izbora.

Najnovije vesti