Mustafa: Albanci neće dozvoliti rušenje spomenika OVPMB

Šef odborničke grupe Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Skupštini opštine Bujanovac Ragmi Mustafa izjavio je da Albanci neće dozvoliti da se sruše spomenici pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPMB), koji su izgrađeni na teritoriji te tri opštine juga Srbije.

Mustafa, koji je i funkcioner u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA), rekao je agenciji Beta da nema informacije o tome šta Zakon o ratnim memorijalima, koji je Skupština Srbije usvojila krajem juna, tačno podrazumeva, ali je dodao da ne veruje da se taj akt odnosi na rušenje spomenika albanskim borcima OVPMB koji su poginuli tokom 2000. i 2001. godine.

- Postojale su i ranije namere da se sruši spomenik u Velikom Trnovcu, ali je povodom toga traženo i bilo je doneto mišljenje iz Haga po kome svako ima pravo na svoj grob.

Rušenje spomenika borcima OVPMB bi bilo protivzakonito jer nijedan od njih nije osuđen za terorizam a sve učesnike te borbe parlament Srbije je amnestirao zakonom iz 2001. godine - kazao je Mustafa.

Po njegovim rečima, za Albance iz Bujanovca, Preševa i Medveđe sukob OVPMB sa srpskim snagama bezbednosti nije bio teroristička borba već "pobuna Albanaca u borbi za svoja prava".

- Nijednim zakonom taj sukob nije deklarisan kao teoristička pobuna i mislim da niko ne može da ruši spomenike (poginulim borcima OVPMB), jer bi to bilo protivzakonito i protiv ustavnog poretka ove države - rekao je Mustafa.

Na području opština Preševo i Bujanovac ima više od deset spomenika i obeležja poginulim pripadnicima OVPMB kod kojih se svake godine održavaju veliki memorijalni skupovi u kojima učestvuju i predstavnici lokalnih samouprava.

Najnovije vesti