Ispovest Damira Spasića: Sporazum VJT sa ubicom mog brata mi ugrožava život

Strahujem za svoj i živote članova moje porodice - kaže na početku ispovesti za Vranje News Damir Spasić, čovek koji je, prema vlastitom svedočenju, zapravo bio meta ubice koji je greškom ubio njegovog rođenog brata Voju, 25. novembra prošle godine, na proslavi rođendana Damirovog sina u Hotelu Pržar.

Damir obrazlaže da je ovaj strah uzrokovan najnovijim momentima u postupku koji se vodi protiv Ivana Mihajlovića (32), osumnjičenog za teško ubistvo, i najnovije informacije da je Više javno tužilaštvo (VJT) u Vranju s njim sklopilo sporazum o priznanju krivice, kojim se predlaže jedinstvena zatvorska kazna od 13,5 godina za krivično delo teško ubistvo (član 114, stav 1, tačka 5 Krivičnog zakonika) i nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

- Kao da mi je potpisana smrtna presuda, eto neko mi je propisao još desetak godina života.

Osećam se ogorčeno, osećam se kao da nas je tužilaštvo izdalo sklopivši sa ubicom mog rođenog brata sporazum o priznanju krivice, posle koga je utvrđen predlog da se počiniocu krivičnog dela teško ubistvo izrekne tako blaga kazna i prosledila ga Višem sudu na usvajanje.

Moja saznanja govore da u 99 slučajeva sud konstatuje da su ispunjeni uslovi za sporazum i potvrdi predlog tužilaštva.

Otuda i moje strahovanje za porodicu i sebe - kaže Damir.

On smatra da bi "osuditi nekog na 13,5 godina za tako strašan zločin bilo više pomilovanje nego kazna".

- Kakve ima veze što je on priznao ubistvo.

To nije nikakva olakšavajuća okolnost, jer je u startu bilo nesporno da je on pucao.

Postoje snimci sa video nadzora, više svedoka-očevidaca itd, tako da tu nema šta da se prizna ili ne prizna.

Moji bratanci su stajali pored mog ubijenog brata u momentu pucnjave, momci su mogli da poginu ni krivi, ni dužni.

To izgleda niko nije vagao - navodi Damir.

On strahuje da će Mihajlović, koji je "iz nekog samo njemu znanog razloga još pre sedam, osam godina zacrtao likvidaciju Damira Spasića, najverovatnije izaći iz zatvora za osam, devet godina".

- Zatražiće umanjenje kazne posle dve trećine izdržavanja i ukoliko se primereno vlada izaći će napolje.

I šta onda?

Da mi zauvek živimo u strahu za naše živote?

Pa, on se pred policajcima u Policijskoj upravi u Vranju nakon hapšenja u novembru, kada su mu saopštili da je greškom ubio mog brata umesto mene, zakleo da će me kad-tad ubiti, za petnaest, dvadeset godina, prvi put kad mu se ukaže prilika.

Ukoliko dobije ovako blagu kaznu, lako je pretpostaviti šta sledi.

Mi smo, zbog osobito teških okolnosti pod kojima je izvršeno, očekivali kaznu od najmanje 35 godina za teško ubistvo, jer je za to delo propisana kazna do 40 godina zatvora - kaže Damir, koji već duži niz godina živi u inostranstvu.

MLADEN VASIĆ: Nemoćni smo

Punomoćnik porodice Spasić, vranjski advokat Mladen Vasić, izjavio je za Vranje News da pre izjašnjenja na glavnom pretresu osumnjičeni, odnosno okrivljeni i tužilaštvo mogu da zaključe sporazum o priznanju krivice".

- Ako oni u međuvremenu zaključe sporazum, to ide kod suda i sud prihvata ili odbija sporazum.

Po Zakonu o krivičnom postupku, oštećena strana i ja kao njihov punomoćnik potpuno smo nemoćni da pravno reagujemo na taj sporazum, nemamo nikakvo pravno sredstvo na raspolaganju.

Postoje uslovi koji se moraju ispuniti da bi došlo do tog sporazuma, ukoliko su uslovi ispunjeni, sud će to verovatno prihvatiti.

Zakonik o krivičnom psotupku u tom delu ne uključuje oštećene, tako da mi nemamo uvid u to kojim se uslovima i razlozima rukovodilo tužilaštvo prilikom sklapanja sporazuma.

Nismo ni dobili odluku, niti ćemo biti pozvani na taj pretres, tako je po zakonu.

Sud sada može samo da prihvati ili ne prihvati, ukoliko ne postoje uslovi - kaže Vasić.

On je naglasio da formalno pravno nema nikakav uticaj u pogledu odmerene kazne koju predlaže tužilaštvo, a dodao je da bi svoj stav o predloženoj kazni "zadržao za sebe".

- Ne volim da pričam ni o čemu što je izvan okvira zakona - rekao je Vasić za Vranje News.

Smrtonosne hice iz pištolja u Voju Spasića (54) ispalio je lanjskog novembra taksista Ivan Mihajlović (31), inače Vranjanac.

Navodno, ima istetoviranu ružu na vratu i neki mediji su objavili da voli da ga zbog toga zovu "Legija".

Sve se, prema Damirovom svedočenju, dogodilo na proslavi dečjeg rođendana njegovog deteta u Hotelu Pržar.

- On je, kako sam kasnije saznao, dugi niz godina planirao moje ubistvo (vidi okvir "O motivu samo nagađanja", prim.aut).

Tog dana, dovezao se na Pržar, njegova priča je da je vozio neku mušteriju.

Kamere su zabeležile da je stigao oko 19.57, petnaestak minuta pre ubistva.

Moja je pretpostavka da je sasvim slučajno kroz prozor video mene i iz želje da mi se osveti odlučio da me odmah tu ubije.

Pretpostavljam da je gledao slavlje kroz prozor.

Ja sam u jednom momentu krenuo da telefoniram, ali sam se usput zapričao s konobarom, i nisam izašao iz sale, što ubica verovatno nije uočio.

Za nesreću, moj rođeni brat Voja nalazio se u holu hotela, kod ulaznih vrata, sa naša dva bratanca.

Mi ne ličimo nešto preterano, bio je stariji od mene petnaestak godina, ali ga je ubica očito pomešao sa mnom, jer smo bilo skoro identično obučeni.

Čim je ušao u hodnik, prema snimcima video nadzora, ispalio je najpre dva metka u mog brata.

Mi smo to čuli, ali smo mislili da neko baca petarde.

Prema snimcima sa kamera, krenuo je da izađe, ali pošto je video da moj brat posle dva metka daje znake života, vratio se par koraka nazad i ispalio u njega još tri hica.

Opet je hteo da pobegne, ali je video da moj brat i dalje živ, i onda se vraća treći put i ispljuje još tri metka.

Sve smo to imali prilike da vidimo u toku postupka, jer su nam pokazivali snimke i tražili prepoznavanje.

Krajnje surovo i bezobzirno ubistvo, u neposrednoj blizini naša dva bratanca koja su takođe bila ugrožena, a potencijalno je mogao da tuda naiđe još neko iz sale gde je na slavlju bilo 130 ljudi.

Posle treće serije pucnjave, ubica je pobegao - navodi Damir.

O MOTIVU SAMO NAGAĐANJA

Motiv je, zvanično, do današnjeg dana nepoznat, a nagađalo se o nekim neraščišćenim odnosima između Ivana i Damira od ranije.

- Imao sam sukob sa njim, zapravo moj prijatelj, ne krijem, davne 2010. godine. Sve je bilo bezazleno.

On je jednom prilikom mom prijatelju spočitao da mu duguje neke sitne pare za taksi vožnju, bila je verbalna rasprava između nas u jednom ugostiteljskom objektu i ništa više.

Kad sam te večeri s prijateljem krenuo kući, on nas je čekao kolima ispred, krenuo na mene i udario me autom i pobegao sa lica mesta.

Završio sam u bolnici, imao sam povrede po celom telu, koje su okarakterisane kao lake.

Podneo sam mu krivičnu prijavu, vođen je postupak u kome je on na kraju oslobođen.

Totalno sam bio razočaran zbog takvog ishoda postupka.

Onda smo se susreli još jednom 2011. godine, bila je rasprava na Autobuskoj stanici, ali je to bilo sitno, bezazleno koškanje, ja sam mu udario šamar.

Izgleda da je on nakon toga šest, sedam godina spremao moje ubistvo - navodi Damir.

Ivan Mihajlović uhapšen je dva sata kasnije u svojoj kući u prisustvu šokiranih ukućana.

- U policiji je pričao kako je on "božji čovek", a ja "đavo kome svetle oči u mraku", sve u svemu išao na priču da je neuračunljiv.

Psihijatrijsko veštačenje pokazalo je da nije - kaže Damir.

Mihajlović je u svojoj izjavio kazao da je tog dana odvezao jednu mušteriju do Pržara, te da je slučajno, kroz izlog restorana, na proslavi ugledao Damira Spasića, posle čega mu se pomutila svest.

Praktično je tvrdio da se do dolaska kući i momenata kada ga je uhapsila policija ničega nije sećao.

- Kada sam video lice na ulazu u hotel, smatrao sam da je to Damir Spasić, od straha ništa nisam mogao dalje da objektivno shvatim i ne mogu da se setim da li je on bio sam ili je pored njega stajao još neko.

Nikog nisam hteo da ubijem, veoma mi je žao i kajem se zbog onoga što mi se desilo nakon mog pomračenja svesti.

Nisam mogao da se kontrolišem, nada mnom su vladale neke natprirodne sile - ispričao je Mihajlović pred tužiocem.

Damir Spasić u svojoj ispovesti kaže da se od 2011. godine samo jednom video sa okrvljenim za ubistvo, da ga nikada nije maltretirao, ni jurio kolima, kako je ovaj ispričao u tužilaštvu.

- On je, kao što sam rekao, jurio i udario mene.

Na ispitivanjima pred tužiocem, moj advokat je postavljao pitanja da se izjasni kada sam mu to pretio, u koliko navrata i gde, imajući u vidu da živim u inostranstvu i da veći deo godine provodim tamo.

Navodno, nije mogao da se seti, pa tako nije moglo ni biti utvrđeno da li sam ja u tim periodima uopšte bio u Srbiji, što se može lako ustanoviti uvidom u pasoš.

Na pitanje zašto me nije prijavljivao policiji, ako sam ga, kao što kaže, maltretirao, odgovarao bi da ne zna moje podatke.

Sve su to gluposti i nevešti izgovori - navodi Damir.

Iz Višeg javnog tužilaštva (VJT) je u maju ove godine potvrđeno portalu Vranje News da je protiv osumnjičenog podignuta optužnica, "zbog postojanja opravdane sumnje da je učinio krivično delo teško ubistvo", u ugostiteljskom objektu "Pržar", na štetu sada pokojnog Voje Spasića (1966) iz Vranja.

Saopšteno je tada da se optuženi tereti i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348, stav 4, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika.

Iz tužilaštva su tada naglasili da "optužnica još nije stupila na pravnu snagu", jer je na nju podnet prigovor o kome se odlučuje.

Pre nedelju dana, iz VJT su, odgovarajući na pitanja portala Vranje News, saopštili da je Mihajlović 17. jula ove godine zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela, u vezi sa izvršenjem krivičnog dela teško ubistvo, na štetu sada pokojnog Voje Spasića.

- Utvrđeno je da se okrivljenom, zbog krivičnog dela teško ubistvo i krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrekne jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 13 godina i 6 meseci, u koju će se uračunati vreme provedeno i pritvoru - navodi se u odgovoru VJT na pitanja Vranje News-a.

Dodaje se da je okrivljenom izrečena i mera oduzimanja vatrenog oružja.

- Zaključeni sporazum dostavljen je Višem sudu u Vranju na odlučivanje i očekuje se zakazivanje ročišta za usvajanje sporazuma - naveli su iz VJT-a.

KVALIFIKACIJA - TEŠKO UBISTVO

Prema članu 114, stav 1, član 5 Krivičnog zakonika "zatvorom od najmanje deset godina ili zatvorom od trideset do četrdeset godina kazniće se":

- Stav 5: "Ko drugog liši života iz koristoljublja, radi izvršenja ili prikrivanja drugog krivičnog dela, iz bezobzirne osvete ili iz drugih niskih pobuda".

ZATRAŽEN ODGOVOR OD VJT

Portal Vranje News uputio je u petak pitanja na mail Višeg javnog tužilaštva, tražeći odgovore na pitanja koja se tiču utvrđenog tužilačkog predloga "da se okrivljenom, zbog krivičnog dela teško ubistvo i krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrekne jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 13 godina i 6 meseci". Imajući u vidu da je kraj radne nedelje, redakcija odgovore očekuje sledeće sedmice.

Sporazum o priznanju krivice

Sporazum o priznanju krivičnog dela je pismena saglasnost volja javnog tužioca, s jedne strane, i okrivljenog i njegovog branioca, s druge strane, kojim okrivljeni svesno i dobrovoljno u potpunosti priznaje jedno ili više krivičnih dela koja se tereti krivičnom prijavom, naredbom za sprovođenje istrage, ili optužnim aktom.

On se sa javnim tužiocem saglašava o vrsti i visini kazne, odnosno drugim krivičnim sankcijama, o odustajanju javnog tužioca od krivičnog gonjenja za krivična dela koja nisu obuhvaćena sporazumom o priznanju krivice, o troškovima krivičnog postupka i o imovinskopravnom zahtevu, kao i o odricanju stranaka i branioca od prava na žalbu protiv odluke suda donesene na osnovu sporazuma o priznanju krivice, kada je sud u potpunosti prihvatio sporazum.

Sporazum o priznanju može biti zaključen do potvrđivanja optužnice – pred sudijom za prethodni postupak i nakon povtrvđivanja optužnice – pred predsednikom veća.

Sud sporazum može rešenjem odbaciti, usvojiti ili odbiti.

Sud će sporazum o priznanju krivičnog dela odbaciti ako je ako ne sadrži sve potrebne podatke i ukoliko na ročište ne dođe okrivljeni koji je uredno pozvan, a svoj izostanak nije opravdao.

Sud sporazum prihvata i oglašava okrivljenog krivim ukoliko je okrivljeni svesno I dobrovoljno priznao izvršenje dela, da se odriče prava na duđenje, da postoje i drugi dokazi koji nisu u suprotnosti sa priznanjem okrivljenog da je učinio krivično delo I da je predložena sankcija u skladu sa zakonom.

Protiv rešenja o odbacivanju ili odbijanju sporazuma o priznanju krivičnog dela, žalba nije dozvoljena.

Takođe, Zakonikom je utvrđeno u kojim slučajevima sud može da odbije sporazum.

Sud o sporazumu o priznanju krivičnog dela odlučuje na ročištu, kome prisustvuju javni tužilac, okrivljeni i branilac i koja je zatvorena za javnost.

Ako okrivljeni sam ne uzme branioca, postaviće mu ga nadležni organ po službenoj dužnosti, najkasnije, a tako postavljeni branilac će svoju dužnost vršiti dok rešenje kojim se usvaja sporazum o priznanju krivičnog dela ne postane pravnosnažno, odnosno do donošenja presuda na osnovu zaključenog sporazuma

NAREDBA TUŽILAŠTVA

Odmah posle ubistva, Više javno tužilaštvo u Vranju donelo je naredbu o sprovođenju istrage (KTI br.73/17) protiv Ivana MIhajlovića "zbog postojanja osnova sumnje da je 25. novembra 2017. godine, u stanju uračunljivosti, sa umišljajem, iz bezobzrne osvete, lišio života Voju Spasića, dovodeći u opasnost živote drugog lica".

- Došao je ispred hotela svojim vozilom marke BMW crne boje, isto ostavio na parkingu, i uputio se ka glavnoj sali hotela gde se održavala proslava, sa namerom da iz bezobzorne osvete liši života Spasić Damira, zato što ga je on u ranijem periodu navodno proganjao, tukao i jurio automobilom da ga pregazi, zbog čega je dobio fobiju od Damira.

Pa, kada je ušao u hol Hotela (Pržar, p.a) kod ulaznih vrata naišao je na pokojnog Spasić Voju, istog zamenio sa Damirom, i iz pištolja marke "crvena zastava" PARA M-70, kalibra 9 milimatara, koji je suprotno odredbama člana 5 Zakona o oružju i municiji neovlašćeno nosio u desnoj ruci, bez isprave nadležnog organa, ispalio osam metaka u Spasić Voju, od čega pet metaka u grudni koš, jedan u desnu nogu, jedan u desnu ruku i jedan u glavu usled čega je ovaj preminuo na licu mesta.

Doveo je u opasnost život S.S, koji je stajao pored Spasić Voje, a potom napustio mesto događaja i otišao svojoj kući, pri čemu je bio svestan zabranjenosti dela i hteo njegovo izvršenje - piše u naredbi o sprovođenju istrage.

Najnovije vesti