I vranjski Jumko među velikim gubitašima Odbrambene industrije Srbije

Kompanija Pamučni kombinat Jumko u Vranju sa 8,5 miliona evra ili nešto više od milijardu dinara gubitaka nalazi se među najvećim gubitašima grupacije Odbrambena industrija Srbije (OIS) u prethodne tri kalendarske godine, piše nedeljnik NIN u novom broju.

U tekstu Ko je opljačkao oružare, ovaj nedeljnik podseća da je Vlada Srbije u jeku Afere Krušik decembra 2019. godine usvojila Uredbu o formiranju grupacije OIS.

Tim dokumentom, pored šest preduzeća koja su i ranije činila sličnu grupaciju pod drugim imenom (Prvi partizan, Prva iskra namenska proizvodnja, preduzeće Milan Blagojević, Sloboda, Krušik i Zastava oružje), priključeno je još 13 državnih kompanija, sa ukupno oko 15.000 radnika, među kojima i vranjski Jumko.

NIN piše da su rashodi u svih 19 preduzeća u prethodne tri godine bili 1,63 milijarde evra i za 53 miliona evra bili su veći od prihoda.

Gubitak pre oporezivanja 13 naknadno priključenih preduzeća, među kojima je i vranjski pamučni kombinat, u te tri godine bio je 89 miliona evra.

Kako piše NIN, "ubedljivo najveći gubitak napravio je valjevski Krušik sa 32 miliona evra, sledi ga Zastava oružje sa minusom od 18,5 miliona evra, a na neslavnom trećem mestu je Jumko iz Vranja sa minusom od 8,5 miliona evra.

"Ta tri preduzeća zaslužna su za dve trećine ukupnih gubitaka cele Grupacije u tri prethodne godine", piše NIN.

Podsećanja radi, prilikom posete Jumku u junu ove godine predsednik Srpske napredne stranke (SNS) i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je "zadovoljan onim što je čuo tokom sastanka sa rukovodstvom kompanije – o poslovanju i planovima za buduću saradnju sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije".

Ocenjujući tada Jumko kao "jednog od najznačajnijih privrednih subjekata Srbije", ministar Vučević naglasio je da je "interes Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da kupuje opremu i proizvode te kompanije, te da će i u narednom periodu ostati dobar kupac", saopšteno je nakon te posete iz Ministarstva odbrane.

Lider ili gubitaš

Na veb sajtu Jumka piše da kompanija, kao "lider u proizvodnji namenskog programa, radi uniforme za MUP Srbije, ali i radna odela za radnike drugih državnih institucija, javnih i privrednih preduzeća i zdravstvenih centara".

"Takođe, Yumco“ izrađuje uniforme za makedonsku, italijansku vojsku, MUP i civilnu zaštitu Crne Gore, Makedonije i BIH. Yumco trenutno važi za finansijski stabilnu kompaniju sa kontinuiranom proizvodnjom i ugovorenim poslovima.Uz pomoć Vlade Srbije, posebna pažnja se poklanja povećanju produktivnosti i boljem standardu radnika", piše na sajtu vranjskog Jumka.

Komentari

Posle pročitanog gornjeg članka i zakazane Gulašijade na bazenu Jumka 2.9.2023 sa četrdesetak učesnika koji dobijaju po 2 kg teleceg mesa koje odavno nije vidjeno na radničkom meniju logičan je zaključak da je na delu marketinški potez uz stalne tekuće gubitke. Kud plovi ova nekadasnja imperija???

Јумко није део групације, новинар и уредник нека истраже мало...

Za Kontraneutralca:Najmanje je bitno da li je Jumko deo grupacije ili nije ( A JESTE).Bitnije je da nakon izbegnutog stecaja usvajanjem UPPRa St.26/2019 je napravio gubitak od 8,5miliona evra, a da niko za nista ne odgovara a duznici čekaju naplatu u beskonacnost??

Прочиташ Уредбу и видиш да нису.

Bitno na Ranutovackog i ljankasi stomaci u suficit.

Yumco podZemni svet

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...