Fajzerova vakcina u Vranju posle Nove godine

U Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju u toku su konsultacije sa epidemilozima i predstavnicima zdravstvenih ustanova u vezi sa predstojećom vakcinacijom protiv virusa COVID-19, potvrđeno je Vranje News-u u Zdravstvenom centru Vranje.

Portparolka Beba Kanački, pozivajući se na zvaničnu informaciju dobijenu iz ZZJZ, rekla je za naš portal da se prve vakcine očekuju početkom januara, a da će se distribucija obavljati preko vranjskog Zavoda.

- Imunizacija će se realizovati u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, preko domova zdravlja.

Među zdravstvenim radnicima već prolaze spiskovi ko želi da primi "Fajzerovu" vakcinu i oni koji žele potpisuju saglasnost na to - rekla je Kanački za Vranje News.

Tek treba da bude određeno kad će tačno početi imunizacija, za koje kategorije stanovništva i gde će tačno biti punktovi za vakcinaciju u ZC Vranje.

Uputstvima za sporovođenje imunizacije usvojena na republičkom nivou predviđaju da vakcinacija ide u skladu sa operativnim planom i unapred kreiranim prioritetima.

Propisano je da je primaju osobe starije od 16 godina i to dve doze u razmaku od 21 dan.

Na listi prioriteta, kako je za Vranje News rekao Slađan Stanković, epidemilog ZZJZ, nalaze se štićenici u domovima za stara lica i sličnim ustanovama socijalne zaštite i zdravstveni radnici.

Republički plan predviđa da potom vakcinu prime zaposleni u Vojsci Srbije, policiji, te osobe koje boluju od hroničnih bolesti i stariji od 65 godina.

Najnovije vesti