Eparhiji 1,9 miliona od države za monografiju o Prohoru Pčinjskom

Za štampanje monografije o Prohoru Pčinjskom, povodom proslave jubileja - devet i po vekova istoimenog manastira - Ministarstvo kulture Srbije odorilo je Eparhiji vranjskoj 1,9 miliona dinara ili neštro više od 16.000 evra.

Monografija će biti štampana na srpskom, ruskom i engleskom jeziku.

Sredstva su odobrena u okviru konkursa za finasiranje i sufinansiranje projekata u oblasti nepokretnog kulturnog nasleđa za 2020. godinu.

Komisija Ministarstva zaključila je da projekat doprinosi prezentaciji kulturnog nasleđa, međutim zbog organičenog "obima sredstava" na tražena 3,2 miliona Ministarrtvo je odgovorilo odobravanjem 1,9.

Pre desetak dana obelodanjeno je da će Ministarstvo kulture sufinansirati i eparhijski projekat digitalizacije živopisa crkve Manastira Prohor Pčinjski, u susret jubileju 950 godina od osnivanja manastira, sa 370.000 dinara.

Takva je bila odluka Komisije za ocenu projekata u sklopu konkursa za dodelu sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u Srbiji za 2020. godinu.

Ovih dana saopšteno je da će proslava jubileja Manastira Prohor Pčinjski, nakon odlaganja usled pandemije koronavirusa, umesto sredinom maja biti održana 6. septembra ove godine.

Najnovije vesti