Do oktobra: Pozorište možda i pre roka FOTO/VIDEO

Rok za završetak obnove Pozorišta Bora Stanković je do decembra 2019. godine, ali to je relativan rok i moguće je da će pozorište biti završeno i u oktobru, sve je otvoreno - rekla je u četvrtak gradska većnica za kulturu Zorica Jović prilikom obilaska radova na rekonstrukciji unutrašnjosti vranjskog teatra.

Radovi druge i treće faze izvode se paralelno a, kako je rečeno, sve ide prema zacrtanoj dinamici - referisano je delegaciji koja je obišla gradilište, a u kojoj su bili narodni poslanik Slaviša Bulatović, zamenik gradonačelnika Nenad Antić, gradska većnica za kulturu Zorica Jović, pomoćnici gradonačelnika, funkcioneri javnog sektora i institucija iz kulture iz SNS-a.

Novinarima je rečeno da poslednja faza košta 120 miliona dinara, te da podrazumeva opremanje enterijera, instaliranje tehnike i montažu scenske opreme.

Većnica Jović rekla je novinarima da je "ugovor više puta aneksiran" i da je samim tim "rok za završetak prolongiran", te da nije isključena mogućnost da sledeći "Borini pozorišni dani" budu u novoj zgradi, u oktobru ove godine, što bi podrazumevalo završetak zgrade pre roka.

- Republika Srbija je za obnovu teatra izdvojila 170 miliona dinara za poslednju fazu, za šta zahvalnost dugujemo predsedniku Vučiću i Vladi Srbije.

Osim pozorišta, naši građani će naredne godine u ovom prostoru dobiti i bioskop i već se uveliko radi na nabavci projektora – rekla je Jovićeva.

Direktor Pozorišta Nenad Jović potencirao je da će Vranje, završetkom ovih radova, dobiti jednu od najsavremenijih pozorišnih dvorana u Srbiji.

- Imaćemo rotirajuću scenu, čime se mali broj pozorišta u državi može pohvaliti.

Ukupna vrednost scenske opreme je oko milion evra – rekao je direktor.

Narodni poslanik Slaviša Bulatović kazao je da će završetak pozorišne zgrade sigurno "obeležiti prvi mandat gradonačelnika Slobodana MIlenkovića i gradske vlasti".

- Ovo je samo jedan od primera da je država u Vranju mnogo prisutnija nego u godinama iza nas.

Sve ono što smo do sada uradili daje nam dovoljno razloga da budemo uvereni da će državno prisustvo ovde u narednom periodu biti još veće.

Država je u radu ovog rukovodstva prepoznala odgovornost, a verujem da će to prepoznati i građani bez čije podrške sigurno ne bismo mogli sve ovo – rekao je Bulatović.

Delegacija je obišla celo gradilište i upoznala se sa tim šta će gde biti raspoređeno u enterijeru nove pozorišne zgrade.

Ukupan iznos za obnovu pozorišta iznosi više od 350 miliona dinara.

Nakon što je pozorište izgorelo u požaru u julu 2012. godine, pre četiri godine počela je rekonstrukcija zgrade.

Završena je prva faza, nakon koje se desio problem sa "oplatolom", kada su betonski zodovi kontaminirani korišćenjem zagađenog ulja za izlivanje betonskih zidova.

Institut Vinča je taj problem sanirao.

U aprilu 2018. počela je druga faza radova, koja obuhvata sve preostale građevinske i građevinsko zanatske radove, elektro i mašinske instalacije.

Treća faza obuhvata opremanje enterijera i instaliranje tehnike.

Najnovije vesti