Borini pozorišni dani: Poslednja festivalska godina u egzilu (VIDEO)

Očekujem da će sledeće godine 39. Borini pozorišni dani biti održani u rekonstruisanom Pozorištu Bora Stanković, kazao je u petak gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, obraćajući sa novinarima uoči početka 38. tradicionalne manifestacije u Vranju.

Pod sloganom "Pozorištem do Pozorišta“, od 21. do 26. oktobra u Vranju će biti održan najstariji i najznačajniji pozorišni festival na jugu Srbije.

- Borni pozorišni dani ovog puta imaju najveći budžet u poslednjih pet godina i on iznosi 2,2 miliona dinara, od čega grad izdvaja milion i po, a ostalo naši partneri, sponzori i prijatelji festivala - rekao je Milenković.

Direktor Pozorišta Nenad Jović kazao je da je selektor festivala Željko Hubač odabrao vrlo kvalitetan program, o čemu svedoči podatak da je budžet festivala četiri puta veći u odnosu na 2016. godinu, a iznosi od sponzora dvostruko veći.

- Prvi put imamo sva profesionalna pozorišta na festivalu.

Zahvaljujemo se brojnim partnerima i sponzorima koji nam pomažu da u uslovima nepostojanja pozorišnog doma obavljamo svoju delatnost - rekao je Jović.

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović rekla je da je drugi put zaredom u sklopu festivala na programu i dečja predstava.

- Rukovodili smo se ogromnom zainteresovanošću najmlađe pozorišne publike od prethodne godine i odlučili da festival i sada ima deo programa za najmlađe.

Pozivam sve njih i roditelje da u sredu 24. oktobra u 12.30 pogledaju predstavu "Snežana u zemji patuljaka".

I cene smo prilagodili publici, o tome smo naročito vodili računa na Organizacionom odboru, posebno kada je reč o ceni kompleta za sve predstave, kako bismo omogućili što većem broju ljubitelja pozorišta da pogledaju festival - rekla je Jovićeva.

Premijera predstave "Božji Ljudi" i otvaranje festivala zakazano je za nedelju 21. oktobar u 20h.

Pre toga, u 18 sati u Galeriji Narodnog muzeja, biće otvorena izložba "Vlastimir Đuza Stojiljković" (1929 - 2015)", autorke Biljane Ostojić, postavka Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

I ove godine će festival biti održan na alternativnoj sceni Domu vojske u Vranju, a novina je da se vraća takmičarski duh, jer će najbolju predstavu birati publika glasanjem nakon izvedbe.

Glavnim programom obuhvaćeno je šest predstava, od kojih su četiri u produkciji teatara iz Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

Festival će otvoriti vranjski ansambl koji će premijerno izvesti predstavu "Božji ljudi", rađenu po knjizi vranjskog književnika Bore Stankovića.

Drugog dana festivala predstaviće se kruševačko pozorište i "Art tema Beograd" sa predstavom "I svaki put kao da je prvi".

Sutradan 23. oktobra, na repertoaru će se naći "Nord Ost" (Severoistok), komad nastao po istinitim svedočenjima preživelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002. godine, koji su priredili "Bitef teatar" i "Beoart".

Četvrti dan rezervisan je za predstavu "Maslačak i retard" u izvedbi "Puls teatra" iz Lazarevca, a tokom dana biće odigrane i predstave za decu "Pan teatra".

Pozorišna publika će u četvrtak 25. oktobra biti u prilici da pogleda predstavu reditelja Nebojše Bradića "Banović Strahinja", u kojoj igraju glumci Narodnog pozorišta iz Prištine i šabačkog pozorišta.

"Kako održati fikus" naziv je predstave Narodnog pozorišta iz Užica koja je na programu poslednjeg dana festivala, koju je režirao Vranjanac Jug Đorđević.

U sklopu pratećeg programa biće postavljena izložba Muzeja pozorišne umetnosti koja će trajati tokom svih dana “Borinih pozorišnih dana”, dok je predstavljanje knjige "Pozorišni diler", autora Saše Milosavljevića rezervisano za drugi dan festivala.

Cena pojedinačne karte prodavaće se po ceni od 500 dinara, a komplet ulaznica za ceo festival staje 2.000 dinara.

Zgrada Pozorišta Bora Stanković je kulturno-istorijski spomenik, a izgradio ju je 1892. godine trgovac Janča Jovanović Baldžija. Do paljenja teatra u julu 2012. godine sala i scena bile su na istim temeljima, a novi deo i adaptacija urađeni su 1993. i 1998. godine. U požaru pre šest godina uništeni su dvorana, bina, foaje, pozorišni klug, podrumski deo. Deo arhive, dokumentacija i određeni deo kostima su sačuvani, ali su oštećeni. Pre tri i po godine krenula je rekonstrukcija zgrade. Završena je prva faza, nakon toga desio se problem sa "oplatolom", kada su betonski zodovi kontaminirani korišćenjem zagađenog ulja za izlivanje betonskih zidova, ali je Institut Vinča taj problem u međuvremenu sanirao. U aprilu 2018. počela je druga faza radova, koja obuhvata sve preostale građevinske i građevinsko zanatske radove, elektro i mašinske instalacije.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...