Severoistok najbolja predstava Borinih pozorišnih dana (FOTO, VIDEO)

Najbolja predstava 38. Borinih pozorišnih dana je "Severoistok", u režiji Jane Maričić, a u koprodukciji Bitef tetra i Beoarta, odlučeno je glasovima publike.

Poslednje večeri festivala odigrana je predstava "Kako održavati fikus", u režiji Juga Đorđevića, a u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Užicu.

- U svetu gde su društvene mreže zamenile stvarnost zatičemo savremenu srpsku porodicu sa svim svojim karakterističnim frustracijama, snovima i ambicijama.

Majka - u žaljenju za prošlim vremenima i karijerom koje više nema, sin - depresivac i propali karijerista, odstranjen iz društvenog života, ćerka - neostvarena i ostavljena u potrazi za pripadanjem bilo koje vrste, i unuk - čija je jedina mana to što je dete, što je nevin i talentovan.

Postavljanjem pitanja današnjeg konteksta prinošenja žrtve bogovima.

Deca kao idealne žrtve porodičnih ambicija.

Koliko smo još od Ifigenije napredovali, i da li su društvene mreže i popularna kultura postali idealan pandan antičkim žrtvenicima?

Šta (ko) su danas bogovi a šta (ko) žrtve!?

Eksploatacija dece na internetu, web nepismenost, kapital društvenih mreža, virtuelna stvarnost kao realnost, samo su neke od tema koje ovaj komad uspostavlja - rekao je o predstavi reditelj Đorđević.

U predstavi igraju: Tanja Jovanović, Tijana Karaičić, Dušan Radojičić i Hadži Nemanja Jovanović.

Scenografija i kostimografija: Velimirka Damjanović

Muzika: Julija Đorđević

JUG ĐORĐEVIĆ

Rođen u Vranju. U drugoj godini srednje škole postao je stipendista Američkog konzulata i treću godinu srednje škole završava u Ročesteru, u državi Njujork. U tom periodu pohađao je umetničku školu "School of the art" u istom gradu. U julu 2012. godine upisao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek pozorišna i radio režija u klasi prof. Nikole Jevtića i Dušana Petrovića.

Prvu profesionalnu režiju potpisao je u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Reč je o predstavi Kepler 452-B, po tekstu Tijane Grumić.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković na zatvaranju ove tradicionalne kulturne manifetacije zahvalio se Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije na bezrezervnoj podršci u održavanju pozorišnog života na sceni Doma vojske.

- Dinamičkim planom predviđeno je da građevinska faza radova na Pozorištu Bora Stanković bude završena u aprilu naredne godine, a paralelno sa odvijaju procesi na pripremi treće faze, u kojoj se očekuje opremanje pozorišta najsavremenijom scenom, rasvetom i ozvučenjem.

Planira se i nabavka filmskog projektora, jer će zgrada pozorišta biti ujedno i bioskop - rekao je Milenković.

Najnovije vesti