Dimić: Iz vranjske pesme sve isteče (FOTO, VIDEO)

Solistkinja Radio Beograda Vesna Dimić, unuka čuvene pevačice Radmile Dimić, izjavila je da desetak godina unazad peva vranjske pesme, da je imala snimanja za Radio televiziju Srbije, upravo u Vranju, čak i koncerte po Srbiji, ali da je nastup na festivalu "Oću da vi pojem vranjansko" u Vranju bio "prvi pravi nastup i izvođenje vranjske pesme u gradu u kome je većina numera nastala".

- Iz vranjske pesme "isteče" sve - vi "imate krv", imate dušu, imate specifičnu tradiciju.

Svaka pesma je jedna priča i moraš da je osetiš na pravin način zajedno sa melodijom.

Vrlo je teško nama koji nismo iz Vranja da je iznesemo na površinu onako kako je Vranjanci osećaju, ali smo se potrudili da to na koncertu u Vranju uradimo na najbolji mogući način - kazala je Dimićeva novinarima.

Festival vranjske gradske pesme "Oći da vi pojem vranjansko" ove godine trajao je dva dana.

Prvo veče bilo je posvećeno pedesetogodišnjici od smrti Stane Avramović Karaminge, rodonačelnice vranjske gradske pesme.

Stana Avramović Karaminga autorka je pesme "Dimitrijo sine Mitre", numere koja je prvi put otpevana pre tačno 100 godina.

O njenom životu i radu na pesmama govorili su potomci Sima Avramović i Marina Džikić, etnomuzikolog i urednica u muzičkoj produkciji Radio Beograda Mirjana Drobac i članovi vranjskog udruženja Ved Marina Stojanović i Goran Arsić.

Drugo, koncertno veče festivala bilo je inspirisano vranjskom gradskom pesmom, posvećeno autentičnim ljudima i događajima vranjskog kraja.

Uz pratnju Narodnog orkestra Ljubiše Pavkovića nastupili su solisti Vesna Dimić, Biljana Petković, vranjski pevači Ivana Tasić, Tijana Vučković, Slobodan Jovanović, Branimir Stošić Kace i Čeda Marković.

Najnovije vesti