Rezime festivala: Sačuvaćemo vranjsku pesmu ako je predstavimo na pravi način

Festival Vranjske gradske pesme je izuzetno važan, posebno zbog toga što se dogodio nekoliko godina nakon što je Vranjska gradska pesma uvrštena na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, kazala je za Vranje News Mirjana Drobac, etnomuzikolog i urednica u muzičkoj produkciji Radio Beograda po okončanju festivala "Oću da vi pojem vranjansko".

- Svakako da svaki oblik popularizacije vranjske pesme doprinosi njenom očuvanju i trajanju.

U Vranju postoji dobar osnov da se vranjske pesma dalje promoviše.

U Radio televiziji Srbije postoji značajan broj snimaka, kako pevanja Stane Avramović Karaminge, tako i svih drugih vranjskih pesama u izvođenju velikih pevača, koji su takođe doprineli popularizaciji vranjske pesme - kazala je Drobac.

Ona smatra da je veoma važno da se vranjska pesma predstavi na pravi način.

- To je jedna tiha, lirska pesma, to nije pesma koja se peva punim glasom.

Ona je odmerena u melizmima (ukrasima), dok se peva neophodno je da pevač prati tok događaja, svemu tome treba posvetiti pažnju kod očuvanja i opstanka vranjske pesme.

Ali one prave vranjske pesme.

Zbog toga su ovakva mesta i ovakvi događaji, poput vašeg festivala, veoma važni - kazala je Drobac za Vranje News.

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović izjavila je da je festival "Oću da vi pojem vranjansko", održan u četvrtak i petak 21. i 22. februara u Vranju po prvi put, u potpunosti ispunio očekivanja organizatora.

- Ovo su bile dve večeri pune emocija i ljubavi, nezaboravno podsećanje na staro Vranje, na našu tradiciju, na nešto što je toliko vredno da ga moramo čuvati i negovati.

Smatram da je ovo bilo pravo vreme za pokretanje festivala, pogotovo što se poklopilo sa povodom, pedesetogodišnjicom od smrti najpoznatije vranjske pesmopojke Stane Avramović Karaminge - kazala je Jovićeva po okončanju festivala.

Ona se zahvalila rukovodstvu grada na podršci.

- Zahvaljujem se i organizacionom odboru koji je vredno radio dva meseca unazad na pripremi programa.

Sada imamo želju da u pripremu sledećeg festivala krenemo ranije i uradimo još bolji posao - rekla je Jovićeva.

Festival vranjske gradske pesme "Oći da vi pojem vranjansko" ove godine trajao je dva dana.

Prvo veče bilo je posvećeno pedesetogodišnjici od smrti Stane Avramović Karaminge, rodonačelnice vranjske gradske pesme.

Stana Avramović Karaminga autorka je pesme "Dimitrijo sine Mitre", numere koja je prvi put otpevana pre tačno 100 godina.

O njenom životu i radu na pesmama govorili su potomci Sima Avramović i Marina Džikić, etnomuzikolog i urednica u muzičkoj produkciji Radio Beograda Mirjana Drobac i članovi vranjskog udruženja Ved Marina Stojanović i Goran Arsić.

U muzičkom delu programa nastupili su lokalni izvođači, čuvari vranjske muzičke tradicije i nosioci elemenata Nacionalne liste nematerijalnog kulturnog nasleđa na koju je Vranjska gradska pesma uvrštena pre sedam godina.

Drugo, koncertno veče festivala bilo je inspirisano vranjskom gradskom pesmom, posvećeno autentičnim ljudima i događajima vranjskog kraja.

Uz pratnju Narodnog orkestra Ljubiše Pavkovića nastupili su solisti Vesna Dimić, Biljana Petković, vranjski pevači Ivana Tasić, Tijana Vučković, Slobodan Jovanović, Branimir Stošić Kace i Čeda Marković.

Odziv publike bio je veliki, jer je sala Doma vojske obadve večeri bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Festival je otvorio gradonačelnik Slobodan Milenković, a pokrovitelj je bio grad Vranje.

Najnovije vesti