Danici Tomić iz Vranja prvo mesto na arhitektonskom konkursu Black Box

Prvu nagradu osvojila je Danica Tomić, mlada arhitektica iz Vranja, na regionalnom umetničkom konkursu "Black box" koji su raspisali Festival Mikser i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ovogodišnji Mikser festival održan je sa temom "Kiseonik", kojom se aktuelizuje pitanje šta mi kao građani i stvaraoci možemo da učinimo po pitanju ekoloških problema i klimatskih promena.

Danica je trijumfovala sa delom pod nazivom "Konekcija".

Odabrala je konekciju "kao uzročno-posledični odnos koji nosi jednu upozorajavuću poruku i sugeriše na značaj očuvanja i zaštite prirode".

Njeno delo ima oblik peščanog sata čiji su početak i kraj spiralno povezani, što takođe ističe konekciju sa vremenom koje protiče, a instalacija će biti napravljena od recikliranih materijala.

Tomićeva je, podsećanja radi, osvojila prvo mesto na svetskom konkursu za "Kuću budućnosti" krajem 2018. godine koji je organizovan u Americi.

Iza sebe je tada ostavila učesnike konkursa iz Rima koji su sa radom "Present For the Future" osvojili drugo mesto (Maria Sofia Guarente, Antonio Filippo Tandoi i Ivan Zito), te Južnokorejce Rong Han i Huijing Li sa radom "Vektor" na trećem mestu.

Diplomirala je arhitekturu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.

DVODNEVNA RADIONICA

Petnaestoro nagrađenih umetnika na konkursu "Black box" iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Grčke učestvovaće u dvodnevnoj radionici "Spomenik" u okviru eksperimentalnog izdanja Mikser festivala 2020 u Zornića kući u okolini Beograda. Tamo će kreirati sintezni rad – zajedničku instalaciju na lokalitetu festivala i učestvovati u seriji razgovora sa eminentnim umetnicima i stručnjacima, poput Radoša Antonijevića, Marka Lađušića, Irine Subotić, Milene Dragićević Šešić i drugih. Mikser festival je godišnja izložba koja promoviše dizajn, arhitekturu, urbanizam, nove tehnologije, umetnost, muziku i komunikacije u Srbiji, a održava se u Beogradu od 2006. godine.

Medijski sadržaji u sklopu projekta "Eko reporteri" sufinansirani su sredstvima iz budžeta Grada Vranja. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove lokalne samouprave Vranja.

Najnovije vesti