Vranjanka prva na svetskom konkursu arhitekture za kuću budućnosti

Mlada arhitektica iz Vranja Danica Tomić osvojila je prvo mesto na svetskom konkursu za "Kuću budućnosti", koji je organizovan u Americi.

Iza sebe je ostavila učesnike konkursa iz Rima koji su sa radom "Present For the Future" osvojili drugo mesto (Maria Sofia Guarente, Antonio Filippo Tandoi i Ivan Zito), te Južnokorejce Rong Han i Huijing Li sa radom "Vektor" na trećem mestu.

Njen prvonagrađeni rad "TI-HO Modular House" omogućiće joj prolaz i reference za rad na svim svetskim fakultetima arhitekture.

U užoj konkurenciji na ovom svetskom konkursu arhitekture bili su radovi arhitekata iz Sjedinjenih američkih država, Italije, Poljske, Ujedinjenih arapskih emirata, Južne Koreje i Indije.

Danica Tomić je ćerka poznatog vranjskog lekara, dermatovenerologa Srđana Tomića.

Diplomirala je arhitekturu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.

USMERENOST ARHITEKTURE KA ČOVEKU

- Kao član kreativnog tima uživam u stvaranju mogućeg za svako "nemoguće".

Ima više medijuma kroz koje se izražavam, a za osnovni sam odabrala arhitekturu.

Direktna usmerenost arhitekture ka čoveku i njena zavisnost od istog, povlači sa sobom sagledavanje šireg uticaja čoveka, pre svega na prirodu od koje je sve i stvoreno.

U ovom talasu podizanja svesti o očuvanju prirode, arhitektura je dužna da bude ekološki i samoodrživo nastrojena.

Presudno je postojanje svesti da trenutni uticaj čovečanstva ostaje zauvek - navela je Danica predstavljajući se kao član kreativnog tima Floresta NGO.

Najnovije vesti