BSC veoma aktivan u mesecu kada obeležava godinu postojanja

Iz Bugarsko srpskog centra (BSC) u Vranju najavljuju da će u prvoj polovini decembra biti priređena premijeru dokumenarnog filma Čuvari kulturnog blaga, koji je sufinansiran od strane Grada Vranja.

- Očekujemo dobar odziv i zainteresovanost naših sugrađana za tu pojekciju.

Osim što promoviše Vranje i Ćustendil, ovaj film ima i multikulturološki značaj, s obzirom na to da objedinjuje dva naroda, dve nacije, koje su slične po mnogo čemu - kaže za Vranje News predsednik BSC-a Darko Anačkov.

On napominje da će ovo udruženje biti veoma aktivno u poslednjem mesecu ove godine.

- U drugoj polovini decembra planirana je organizovana proslava Božićne večeri.

Ovaj događaj, kojem će prisustvovati gosti iz ambasade i konzulata, biće priređen i za pripadnike bugarske nacionalnosti u Vranju, koji će se naći u ulozi domaćina, kao i za sve naše Vranjance koji će moći da se upoznaju sa bugarskom kulturom i tradicijom.

Ujedno ćemo ovog meseca obeležiti godinu dana od osnivanja organizacije - navodi Anačkov.

On dodaje da je od novijih aktivnosti značajna ona putem koje je BSC ostvario blisku saradnju sa NVO Životna pomoć.

- Gospođa Buba Milanović iz ove organizacije je voljna da, u saradnji sa našom orgnizacijom, pomogne socijalno ugroženu decu bugarske nacionalnosti iz Vranja i Bosilegrada.

To je veoma human gest ove organizacije, koja je nadaleko poznata po humanitarnom radu i rešavanju stambenog pitanja brojnim porodicama.

U najavi je i susret sa predstavnicima jedne organizacije iz Vojvodine, koja se bavi razvojem poljoprivredne proizvodnje i preradom poljoprivrednih proizvoda u ruralnim područjima juga i jugoistoka Srbije.

Planiramo da i tu ostvarimo značajnu saradnju.

Tim BSC-a stalno radi na novim projektima i aktivnostima koji će širiti pozitivne vibracije između naša dva naroda - zaključuje Anačkov u izjavi za Vranje News.

Najnovije vesti